Wat doe je als je weet dat er één grote koper is? Die aangeeft iedere maand te gaan kopen. Bovendien geeft de koper aan dat hij nóg 19 maanden lang gaat kopen.

Zou je dan haast hebben om aan deze koper te verkopen?
Sinds afgelopen maandag is deze koper begonnen. Als de marktbeweging op maandag en dinsdag een voorbode is voor toekomstige bewegingen dan kunnen de lange rentetarieven hard gaan dalen. De koers van de tien jaars Nederlandse staatslening is in deze twee dagen met 1.50 Euro gestegen, zoals zichtbaar in onderstaand plaatje.


Foto: Bloomberg

Als we kijken wat dit betekent voor het rendement dan wordt de impact van de opkoopactie nog duidelijker. In het plaatje hieronder zie je dat in  twee dagen tijd  het rendement op de tien jaars Nederlandse staatslening gedaald is van 0.45% naar 0.25%.


Foto: Bloomberg

Behalve de grootte en de duur van het opkoopprogramma kan de de kracht van de beweging ook verklaard worden uit het feit dat institutionele beleggers niet makkelijk kunnen verkopen omdat ze vanuit diverse europese richtlijnen met zachte hand haast gedwongen worden Europese staatsleningen te bezitten. Dit betekent dat het aanbod beperkt wordt.

Iedereen weet wat de prijs gaat doen bij een grotere vraag dan aanbod.
In onderstaand plaatje van de RBS is te zien dat de door de grootte van het opkoopprogramma van de ECB er minder staatsobligaties beschikbaar zijn in de markt de komende jaren. Dit wordt afgebeeld in het grijze vak, het rode vak zijn de aankopen van de ECB.


Foto: Bloomberg

Deze koper koopt met een limietorder. Namelijk er wordt niets aangekocht met een aanvangsrendement van onder de min 0,20%.
Op dit moment hebben al 25% van de staatsobligaties een negatieve rente. Het is een kwestie van tijd dat dit zich uitbreidt en dat deze een negatieve rente krijgen van lager dan min 0,20%.
Dit zal betekenen dat de ECB belemmerd wordt in zijn aankopen omdat er niet leningen zijn boven deze limiet. Een van de oplossingen is dat de ECB zijn rente verder gaat verlagen. Immers de limiet is gekoppeld aan het officiële rentetarief van de ECB waarop de ECB geld leent van banken. Dit zal dan weer als gevolg hebben dat de rente op de lange staatsleningen verder gaat dalen.