Komende december naderen we het ‘officiële’ einde van het ingestelde opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). De komende drie maanden zal er nog voor 60 miljard Euro per maand worden opgekocht waarna het voor 2018 onzeker is wat er voor programma zal komen. Dit wordt in oktober waarschijnlijk bekend gemaakt door de ECB.

Economische groei trekt aan

De toegediende liquiditeiten werken inmiddels goed door in de Europese economie. Economische groei trekt aan van Noord tot Zuid. Cijfers inzake de maakkant van de economie lopen fors op tot niveaus van voor 2007. Producenten hebben er vertrouwen in gekregen. Ook de consument laat vertrouwenscijfers zien die we vele jaren geleden voor het laatst gezien hebben. Enerzijds door de sterk dalende werkloosheid in bijna de gehele Eurozone en anderzijds doordat kredieten weer makkelijker worden verstrekt door de banken.

M3 geldgroei

De basis hierachter, waar ik in het verleden onderzoek naar heb gedaan, is de groei van geld. Die groei houdt onverminderd aan blijkt uit M3 geldgroeicijfers die deze week uitkwamen. Met 5% geldgroei op jaarbasis blijft het positieve momentum in de Europese economie aanwezig de komende kwartalen. Er is immers geld genoeg voorhanden. Ik wil dit ook graag terugzien in de verstrekte kredieten in Europa. Onderstaande figuur toont dat deze wel groeien maar achterblijven bij het economisch sentiment. Ik verwacht dat de komende kwartalen kredietverlening steeds soepeler zal worden en daardoor meer groei kan faciliteren.


Bron: Pantheon MacroEconomics

Deze positieve ontwikkeling zal op den duur de gewenste inflatie aanwakkeren. Onderstaande figuur toont met de blauwe lijn de Duitse inflatie die reeds aan het oplopen is sinds 2016. De zwarte lijn toont de 10-jaars Duitse staatsrente. Recent blijft deze achter op de inflatieontwikkelingen. Dat komt vooral doordat de ECB met het nieuwe geld veel staatsobligaties opkoopt en dit kunstmatig de lange rente laag houdt.

Hogere rentestand

Ik betwijfel echter of de rente nog lang zo laag kan blijven. Wekelijks komen er prima macro-economische cijfers uit in Europa die een hogere economische groei duiden. Momenteel gaat de groei al richting de 2,5% op jaarbasis. Tel daar een inflatie bij op van 1,5% en je komt op een lange rentestand uit van minimaal 2 tot 3%. Het huidige niveau van 0,45% lijkt me daarom niet houdbaar de komende kwartalen, een beweging richting 1 a 1,5% lijkt aanstaande. Een belangrijke trigger hiervoor kan het verminderen van het opkoopprogramma in 2018 zijn. De steun die dit biedt aan de obligatiemarkt zal dan verdwijnen.