Grondstof exporterende landen maken tegenwoordig veertig procent van de wereldeconomie uit.
De grondstoffenindex van Bloomberg staat op het laagste punt sinds zijn introductie in 1991, zoals hieronder wordt getoond

bloomberg grondstoffen index

Bron: Bloomberg

Dat de val van de grondstoffenprijzen gevolgen gaan hebben voor de groei van de wereldeconomie is logisch. Immers deze groep grondstof exporterende landen krijgen nu minder inkomen, omdat de waarde van hun goederen daalt en hebben daarom ook minder te besteden. Dit is een van de redenen waarom de Chinese aandelenmarkt nu zo hard daalt, omdat de Chinese export nu geraakt wordt.
Maar betekent dit ook dat we in de grondstof importerende landen een recessie krijgen en rechtvaardigt dit de harde daling in onze aandelenmarkten?

Ik weet dat het moeilijk is om nog iets van optimisme te hebben als je geconfronteerd wordt met iedere dag dalende aandelenkoersen, maar ik zal proberen met een paar redenen aan te tonen dat het bij ons zal meevallen.
Ten eerste is de correlatie van de aandelenmarkten in China met de rest van de wereld beperkt.
Onderstaand plaatje laat de correlatie van aandelenmarkten wereldwijd met de Dow Jones zien van 1995 tot op heden. Overal is er een redelijke correlatie te zien, behalve in de meest rechter staaf, de witte die de correlatie van de Chinese aandelenmarkt weergeeft met de Dow Jones. Deze is het laagst van allen en zelfs vanaf 2010 nihil.

correlatie dow met rest van de wereld equity

Bron: HFE economics

Ten tweede heeft het IMF recent de groei van de wereldeconomie licht naar beneden bijgesteld, maar niet die van Europa zoals hieronder te zien is. Deze neemt zelfs licht toe en het IMF stelt dan ook dat de financiële markten aan het overreageren zijn.

Voorspelling IMF

Ten derde lijkt het erop dat de acties van de Europese Centrale bank effect sorteren in de echte economie. Wie kijkt naar onderstaand plaatje kijkt, kan niet anders concluderen dat de zwarte lijn aangeeft dat het aantal leningen aan particulieren aan het toenemen is. En kredietverlening is een van de voorwaarden voor economische groei. En wie in Amsterdam woont, kan niet ontkennen dat de stijging van de huizenmarkt wel heel toevallig samenvalt met de start van de kwantitatieve verruiming van de ECB in het begin van 2015. Een stijging die wordt gefaciliteerd omdat er makkelijker hypotheken worden verstrekt.

private loan growth

Bron: Pantheon economics

Dezelfde geluiden hoor je ook bij het ter beschikking stellen van vreemd vermogen voor het doen van overnames in het midden- en kleinbedrijf. Hierdoor worden er meer overnames gedaan.

Dat het ter beschikking stellen van geld de economie kan doen groeien is hieronder zichtbaar.
Bij het toenemen van de geldhoeveelheid zoals getoond in de blauwe lijn is zichtbaar dat deze gevolgd wordt door een groei van de economie. En nu wil het toeval dat de geldhoeveelheid de laatste maanden hard aan het stijgen is.

Al met al lijkt me de daling op de aandelenmarkten nu overdreven en met een dividendrendement van meer dan vier procent een mooi moment om Europese aandelen te kopen.

M1 en GDP

Bron: Pantheon economics