De laatste weken is het erg rustig op de rentemarkten. Lange rentes zijn weer wat gedaald vanaf hun hoogtepunten van 0.7% richting de 0.5% rente op het 10-jaars vlak. De Europese economie groeit daarbij netjes door en ligt goed op schema voor een 2% groei in 2017. Basis inflatie zorgde daarbij voor wat opschudding aangezien het hoger binnenkwam dan verwacht de afgelopen maand. Ik verwacht daarom nog steeds dat rentes richting het einde van het jaar op kunnen lopen richting de 1%. Aangezien er op macro-economisch vlak verder niet zoveel te melden is, ga ik in deze column dieper in op een van onze grootste beleggingen in vastrentende waarden, Levi Strauss & Co.

Dit bedrijf is breed bekend en produceert spijkerbroeken, pantalons, shirts, jasjes en verscheept alles zelf de wereld rond. In de periode 2003 tot 2005 had het bedrijf het heel moeilijk en werd het qua kredietwaardigheid omlaag gebracht tot CCC. Dat komt aardig in de buurt van faillissement. Zie ook onderstaande tabel voor een uitleg over kredietwaardigheid en de hieraan gekoppelde rating van het Amerikaanse Moody’s en Standard & Poor’s. Na jaren van problemen wist het bedrijf zich te herpakken waarna de kredietwaardigheid omhoog herstelde tot zelfs BB, net onder investment grade. Investment grade wordt over het algemeen gezien als voldoende kredietwaardig.

 

Zoals te zien is in onderstaande figuur, is de totale uitstaande schuld in 2011 nog $2 miljard. Dit is inmiddels gedaald tot $1 miljard. De omzet is daarbij opmerkelijk stabiel gebleven van 2011 tot op heden met ongeveer $5 miljard per jaar. Duidelijk is te zien dat de winsten van Levi worden gebruikt om ieder jaar schulden mee af te lossen. Als obligatiebelegger vind ik dat zeer prettig aangezien de schuld die wij hebben van Levi relatief kredietwaardiger wordt doordat het totaal aan schuld minder wordt terwijl de omzet en winstgevendheid op pijl blijven. De kans op terugbetaling van rente en hoofdsom neemt derhalve verder toe waardoor het effectief rendement op Levi Strauss & Co daalt.

Dat laatste is gunstig voor zittende beleggers. Nog altijd is de rente op een 10-jaars obligatie van het bedrijf 2.7%. Van deze lening staat 500 miljoen euro uit. De risicovrije rente op Duits staatspapier met een 10-jaars looptijd is 0.45%. De risico-opslag is daarom nog altijd aantrekkelijk aangezien het bedrijf mogelijk op termijn een hogere kredietwaardigheid zal krijgen als de aflossing van schulden verder doorzet. Daarnaast is er geen valutarisico aangezien de obligatie in euro’s noteert.

Deze belegging is opgenomen als een top 10 positie in ons fresh fixed income fund. Aangezien wij de verwachting hebben dat de risicovrije rente kan oplopen door aantrekkende inflatie en economische groei dekken wij het risicovrije rentedeel af. Een mooie krediet opslag resteert voor de beleggers in het fund.