Aandelenkoersen zijn gestegen op de beurs

Wereldwijd staan aandelenmarkten gemiddeld 3 tot 10 procent hoger sinds het begin van dit jaar (Trump rally). Een voortvarende start door beter dan verwachte macro-economische ontwikkelingen in China, Europa en de Verenigde Staten. Deze verbetering wordt gevoed door het ruime monetaire beleid dat gevoerd wordt door alle grote Centrale Banken in de wereld. Het feest kan voorlopig niet op in mijn optiek. Al vind ik Amerikaanse aandelen wel wat duur geprijsd. Aandelen in Europa en China zijn daarentegen nog erg aantrekkelijk. Voor de langere termijn blijven deze twee continenten nog koopwaardig en bieden een aantrekkelijk dividendrendement van gemiddeld ruim 3 procent.

Franse voorverkiezingen

Voor de wat kortere termijn staan er de komende maanden wat uitdagingen op het programma. Allereerst de Franse voorverkiezingen op 23 april waar elf kandidaten strijden om een van de twee plaatsen in de finale stemronde van 7 mei. Het zal waarschijnlijk een tweestrijd worden tussen Marine le Pen van het Front Nationaal en Emmanuel Macron met zijn nieuw opgerichte partij En Marche!

Trump en het schuldplafond

Tussendoor krijgen we vanuit de Verenigde Staten nog even te maken met een beslissing over het verhogen van het schuldplafond. Tot 28 april heeft het Amerikaans congres de tijd om de limiet te verhogen waarna vanaf 29 april de overheid dicht gaat als men er niet uit komt. Met de spanningen rondom het Witte Huis momenteel en de interne onenigheid tussen de Republikeinen kan het zomaar zijn dat men hier ook niet even snel met meneer Trump uit komt.

Politieke uitdagingen

Beide politieke uitdagingen kunnen de rally die vorig jaar is ingezet op de beurzen tijdelijk tot stilstand brengen. Hoe lang dit druk zal geven hangt vooral samen met de uitkomsten ervan. Zodra Le Pen de Franse verkiezingen wint op 7 mei en we dan in een zogenaamde Government Shut Down zitten dan zal dit negatiever uitpakken dan wanneer een van beide events plaats vindt. Waarbij een Le Pen overwinning een stuk zwaarder weegt dan een tijdelijke Shut Down. De Shut Down gaat weer zwaarder wegen zodra deze langer voort duurt aangezien er dan op enig moment van een Amerikaans faillissement gesproken gaat worden.

Macron en Trump

Het meest gunstige scenario is dat Emmanuel Macron de Franse verkiezingen wint en de heer Trump netjes met de Republikeinen het schuldplafond weer wat omhoog krikt. Bij deze uitkomst kunnen aandelenmarkten in Europa verder omhoog bewegen gezien de aantrekkelijkheid van het dividendrendement, de monetaire verruiming en de gunstige koers/winst verhoudingen.

Wilt u onze andere artikelen ook nog eens lezen? https://www.ohv.nl/nieuws/