De beursrally die sinds 2009 gaande is op Wall Street wordt vaak betiteld als de meest gehate stijging in de geschiedenis van de financiële markten. De reden hiervoor is duidelijk te zien in onderstaande figuur. Waar in 2007 op de top van de aandelenmarkt bijna twee derde van de Amerikanen een blootstelling richting aandelen had is dit inmiddels teruggevallen naar iets meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking.

1

Als ik de maandelijkse flows bekijk in Amerikaanse aan aandelen gerelateerde Exchange Traded Funds (ETF’s) dan is ook hier duidelijk te zien dat we de afgelopen jaren meer te maken hebben met onttrekkingen dan met toestroom van kapitaal richting aandelenmarkten in de VS. Gedurende de maand oktober onttrokken professionele en particuliere beleggers de meeste gelden aan aandelen in de afgelopen 3 jaar, ruim 35 miljard dollar.

2

Dat zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met de spanningen rondom de presidentsverkiezingen. Inmiddels zijn deze spanningen verdwenen en zouden beurzen fors lager moeten staan doordat Donald Trump president wordt. Niets blijkt minder waar. De intentie van Trump is om door fiscale stimulering de economische groei in de VS aan te jagen. 10 biljoen dollar wordt wat Trump betreft de komende 10 jaar geïnvesteerd in de eigen economie. Veel details ontbreken nog en zullen pas bekend worden in januari zodra hij officieel is aangesteld.

3

 

Tot die tijd lijkt het erop dat Amerikaanse spijtoptanten hun weg zullen zoeken richting de markten die ze jaren eerder hebben verlaten op veel lagere koersen. De Dow Jones Industrial maakt inmiddels dagelijks nieuwe All-Time highs en diverse daaraan gelieerde beurzen staan in de buurt om ook verder opwaarts door te breken. Tsja, dan sta je daar met al je miljarden cash terwijl inflatieverwachtingen hard oplopen nu bekend is dat er nog meer geldverruiming gaat komen door deze stimuleringen. Grondstofprijzen als koper en een beurs als de Dow Jones Transportation Index zijn notoire voorlopers van economisch herstel. Beide grootheden zijn de afgelopen weken ook fors gestegen waardoor de vraag bij mij rijst wanneer het publiek overstag gaat om zo the most hated Bull Market on Wall Street nog meer gehaat te maken.

4