1 juni 2022 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

Crypto’s volgens de ECB gevaar voor stabiliteit

Cryptomunten zullen een gevaar vormen voor financiële stabiliteit. Dat is de conclusie van de Europese Centrale bank (ECB), in een rapport over cryptovaluta’s. Christine Lagarde, president van de ECB, zei in een tv-programma dat cryptomunten niets waard zijn omdat ze op niets gebaseerd zijn.

Het waren, laat ik het zeggen, opmerkelijke uitspraken. Ten eerste dat de cryptomunten niets waard zijn. Je kunt dat monetaire fenomeen geweldig of niets vinden, maar of en hoeveel iets waard is, daar hebben we de markt voor.

Het mooie van de markt is dat daar allerlei lieden samenkomen spullen te verkopen en te kopen. Cryptomunten hebben een prijs en zijn dus in de ogen van de markt wel degelijk iets waard. Hoe wereldvreemd moet je zijn om dan maar doodleuk te stellen dat de waarde niets is en dus in feite te zeggen dat de markt geen gelijk heeft?!

Cryptomunten zijn volgens Lagarde niets waard omdat ze op niets zijn gebaseerd. Klopt. Geldt voor het fiat geld, zoals de euro, overigens ook. Heeft ons geld dan ook geen waarde? Natuurlijk wel. Hoewel de waarde ervan met de maand verder uitgehold wordt door de torenhoge inflatie.

Oké, oké: het fundament van fiat geld is het vertrouwen in de ECB, maar dat is nogal tanende (over waarde van iets gesproken) met als reden het beleid van de bank zelf. De veiligheidsanker van de euro, waar Lagarde het over heeft, is de ECB maar die anker dreigt los te komen.

Waarom? Omdat de bank met zo’n 8% inflatie in de eurozone, die ook nog stijgend is én zo’n beetje alles en iedereen verwacht dat de geldontwaarding de komende jaren te hoog zal zijn, nog steeds zit te bakkeleien óf de rente omhoog moet en zo ja, wanneer en hoe snel. Als het aan Lagarde ligt, in juli, misschien, en dan van -0,5% naar -0,25%, om eventueel, mogelijkerwijs, in september helemaal naar 0 te gaan.

Wow! Daarmee pak je inflatie daadkrachtig aan!

Dit is uiteraard sarcastisch bedoeld. Om inflatie aan te pakken, is aanmerkelijk meer nodig op het rentefront. Als iets een gevaar is voor niet alleen financiële stabiliteit maar ook economische, politieke en sociale, dan is het mijns inziens eerder het beleid van de ECB dan de cryptomunten.

Lagarde zei ook dat de handel in cryptomunten gereguleerd moet worden. Hear hear! Dat ben ik met haar eens. Cryptomunten zijn inmiddels uitgegroeid tot een behoorlijke markt en veel beleggers hebben crypto in hun portefeuille. Dan moeten we dat deel van de markt behandelen net zoals de rest van de markt en dat betekent regelgeving en toezicht.

Over toezicht gesproken: weet u waar wat mij betreft strenge toezicht op nodig is? De ECB!

Deze column is 1 juni jl. gepubliceerd in Dft.nl

Crypto’s volgens de ECB gevaar voor stabiliteit
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.