7 december 2022 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

Energieprijzen sijpelen in 2023 door naar alle poriën van economie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde onlangs dat de inflatie in Nederland, vergeleken met een jaar eerder, in november gedaald was van 16,8% in oktober naar 11,2%. Dat was de grootste daling ooit gemeten. Op maandbasis was er zelfs sprake van een daling van 4%.

Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, meldde dat de geldontwaarding in de gehele eurozone in november gezakt is naar 10%, van 10,6% in oktober. In de VS bleek eerder de jaarlijkse inflatie voor de derde maand op rij gedaald te zijn en thans te liggen op 7,7%. Langzaam maar zeker krijgen we voldoende ingrediënten om voorzichtig de conclusie te kunnen trekken dat de inflatievloed zich terugtrekt. De piek – de feestdagen komen er aan – het lijkt er te zijn.

Om daar met meer zekerheid over te kunnen spreken, zouden we de komende maanden moeten zien dat de geldontwaarding inderdaad verder daalt. De kans dat dat gebeurt, is vrij groot. Enerzijds door het statistische effect (inflatie is verandering van prijzen ten opzichte van 12 maanden geleden, waardoor de enorme stijging van de energieprijzen van eind vorig jaar de komende maanden uit die berekening valt) en anderzijds doordat de afgelopen maanden prijzen van vrijwel alle grondstoffen gedaald zijn. Daarnaast is de economische groei laag en is hier en daar wellicht zelfs sprake van krimp, wat betekent dat het aanbod de vraag naar goederen en diensten meer begint te naderen en zelfs kan overtreffen.

Geen probleem

Hoewel inflatie in 2023 behoorlijk lijkt te dalen vergeleken met dit jaar, moeten we dat mijns inziens niet verwarren met dat de inflatie terug in het hok gaat en geen probleem meer zal zijn. Voor de komende jaren houd ik rekening met aanzienlijk hogere inflatie dan we gewend zijn te zien afgelopen decennia.

In 2023 krijgen we te maken met iets wat ik graag slowmotion-inflatie noem. Wat ik daarmee bedoel, is dat de headline inflatie gaat zakken maar dat we met zijn allen juist dan de inflatie duidelijker gaan voelen, omdat die steeds duidelijker de kop op zal steken in steeds meer sectoren, producten en diensten.

De reden: de eerste klap voor de inflatie door de gestegen energieprijzen ebt nu weliswaar weg (bijvoorbeeld door het eerdergenoemde statistische effect), maar die hogere energieprijzen sijpelen nu steeds duidelijker door naar alle poriën van de economie. Dat gebeurt met een vertraging, in slow motion als het ware.

Deze column is 7 december jl. gepubliceerd in Dft.nl

Energieprijzen sijpelen in 2023 door
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.