6 juli 2022 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

Fluitje van een halve cent

2022 Is een heel bijzonder jaar. Ja, natuurlijk, omdat mijn FC Emmen terugkeerde naar de Eredivisie, omdat we weer een oorlog in Europa hebben en omdat de rentes spectaculair zijn gestegen. Allemaal bijzondere gebeurtenissen. Maar ik bedoel iets anders.

2022 Is namelijk ook het jaar waarin de koopkracht van uw euro gehalveerd is! Dit jaar doorkruiste de totale inflatie in de eurozone sinds 1999 de grens van 50%, valt af te leiden uit de cijfers van de Eurostat. Gemiddeld genomen is dat overigens iets minder dan 2% per jaar.

Bij de Europese Centrale Bank (ECB) noemen ze dat prijsstabiliteit door de jaren heen. Taalkundige voodoo is hoe ik dat noem. Zoals wijlen Paul Volcker, oud-voorzitter van de Fed en adviseur van president Obama, ooit tegen me zei: „Ik vraag mij soms af waarom de centrale banken inflatie nastreven en niet de prijsstabiliteit.”

Ofwel: je kunt niet spreken van prijsstabiliteit als de prijzen elk jaar stijgen! Het is alsof je zou bepalen dat één kilometer elk jaar op 1 januari 20 meter langer wordt, maar dat de afstand Amsterdam-Emmen elk jaar 185 kilometer blijft. Dat laatste slaat natuurlijk nergens op gezien het eerste, namelijk dat één kilometer elk jaar extra meters bij krijgt.

Die aanhoudende en tegenwoordig zeer hoge inflatie, dwingt velen tot aanpassingen. Ik denk dat zelfs onze taal inmiddels aan een rondje revisie toe is. Noem het een inflatieaanpassing. Hieronder een aantal aanpassingen wat mij betreft:

Rondje revisie

Het (kwartje) dubbeltje is gevallen

Zo plat als een (dubbeltje) stuiver.

Het is een (dubbeltje) stuiver op zijn kant.

Een fluitje van een HALVE cent.

De eerste klap is (een daalder) €1,25 waard.

Voor een (dubbeltje) kwartje op de eerste rij willen zitten.

(Stuivertje) Centje wisselen.

Het (kwartje) dubbeltje valt.

Op de markt is uw gulden een (daalder) kwartje waard

De hoge inflatie van 2022 aanpakken is overigens in principe een fluitje van een halve cent, maar dan moet de Europese Centrale Bank (ECB) dat wel willen. In plaats daarvan blijft de ECB goed geld naar kwaad geld smijten, waardoor steeds meer mensen geen halve cent te makken hebben.

Ik weet niet hoe het met u zit maar ik vertrouw de ECB voor geen cent. Herstel, voor geen halve cent natuurlijk.

Deze column is 6 juli jl. gepubliceerd in Dft.nl

Fluitje van een halve cent
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.