24 maart 2023 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

Het Waterloo van de Fed

Misschien nog een renteverhoging dit jaar, maar dan is de Fed er wel. De centrale bank is onzeker over de gevolgen van nog hogere rentes en geeft zich gewonnen, aldus Edin Mujagic.

Een dag of twaalf geleden was het nog allemaal redelijk duidelijk: de Fed zal de rente in maart met 50 basispunten opkrikken en in de persconferentie na afloop was de kans groot dat Jerome Powell zou spreken over de discussies over wel of niet 75 basispunten doen.

De reden: inflatie blijft hardnekkig hoog en de ijzersterke arbeidsmarkt weet van geen ophouden. Op 23 maart hoorde ik Powell echter zeggen dat de rente met 25 basispunten omhoog gaat en dat het rentecomité daartoe pas besloot nadat het lang had gedebatteerd of de rente überhaupt wel omhoog moest!

Waar in eerdere Fed-verklaringen te lezen was dat nieuwe renteverhogingen nodig zijn, staat er nu dat enkele verdere stappen misschien nodig zullen zijn.

Nog eentje dan

Dus de kans is groot dat dit het was of dat er hooguit nog één stapje van 25 basispunten bijkomt. Dat laatste omdat uit de begeleidende documenten af te leiden is dat het gemiddelde comitélid nog één renteverhoging verwacht aan te kondigen dit jaar.

Beleggers geloven daar niets van en zien de Fed de rente dit jaar nog verder kortwieken. De reden voor die U-bocht van de Fed is duidelijk: de problemen bij enkele relatief kleine Amerikaanse banken en de onzekerheid over niet alleen hoe dat de economie kan raken maar ook over of dit probleem groter wordt of niet.

Als Powell dan zegt dat de banken ‘gezond en weerbarstig’ zijn, klinkt voor velen onheilspellend; zo omschreef de bank het Amerikaanse bankenlandschap ook aan de vooravond van de crisis van 2008.

Niet zeker

Bovendien lijkt het door de renteverhoging van maar 25 basispunten en de discussie over de vraag of die kleine stap ook nodig was, of Fed niet zeker is dat de Amerikaanse banken zo gezond zíjn.

Mijn vermoeden is dat de Fed-leden de rente niet liever hadden verhoogd, maar dat niets doen met de rente kan lijken alsof dat er meer problemen bij de banken zijn.

Beleggers kunnen ook concluderen dat de rente niet verder verhogen het opgeven van de strijd tegen inflatie zou zijn, nog voordat die is begonnen.

Verloren zaak

Maar dat lijkt al zo met een renteverhoging van 25 basispunten. Zeker als ik lees dat het comité verwacht de rente volgend jaar drie keer te verlagen en in 2025 daarmee door zal gaan.

Dat alles terwijl, volgens de monetaire stelregels van de Fed, de officiële rente nu al ergens tussen 6% en 7,5% moet liggen om te kunnen spreken van het winnen van de oorlog tegen inflatie.

Maart 2023 zie ik als het Waterloo van de Fed.

Het Waterloo van de Fed
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.