7 juli 2022 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

Is hoge inflatie echt zo erg?

Historisch heeft de behandeling van inflatie met fluwelen handschoenen verstrekkende gevolgen gehad, schrijft Edin Mujagić in een opiniebijdrage. ECB en Fed mogen wel wat steviger ingrijpen.


Vanwege de hoge inflatie kopen de Fed en de ECB vrijwel geen staats- en bedrijfsobligaties meer op. De Fed heeft de officiële rente inmiddels meermaals verhoogd, de ECB doet dat in juli voor het eerst sinds 2011. De hoge inflatie lijkt aangepakt te worden, maar schijn bedriegt. Dat blijkt uit de vergelijking tussen de (verwachte) officiële rentes van de Fed en de ECB en het benodigde niveau ervan om de inflatie terug te brengen naar 2% én daar te houden. Dat ligt in de VS tussen 4% en 7%, in de eurozone tussen zo’n 2,5% en 4%.

De ECB wil de rente in september naar 0% optrekken en geeft aan dat elke stap daarna klein zal zijn. De Fed verwacht haar belangrijkste leentarief eind 2022 naar rond 3% en eind 2023 naar 3,75% en 4% op te krikken. Dat is te weinig om jaarlijks 2% inflatie te verwachten. De kans is groter dat dat ergens tussen 3% en 5% zal zijn. Een Fed-bestuurder zei onlangs dat het nog jaren kan duren tot de inflatie terugzakt naar 2%.

Het is ernstig dat de Fed en de ECB de inflatie niet sterker aanpakken. Historisch heeft de behandeling van inflatie met fluwelen handschoenen verstrekkende gevolgen gehad. Door de inflatie daalt de koopkracht van veel mensen, doorgaans van hen die een relatief groot deel van hun inkomen consumeren. Consumptie komt zo onder druk te staan, wat economische groei afremt. Inflatie jaagt langetermijnrentes omhoog en zorgt voor grote onzekerheid en somberheid.

Daarnaast heeft te hoge inflatie ook andere gevolgen, zoals meer ongelijkheid, in zowel inkomens als vermogens. Uit onderzoek van onder meer Bank voor Internationale Betalingen blijkt dat inflatie vooral de middenklasse en de armen raakt, wat tot sociale spanningen en polarisatie leidt.

Het antwoord op de vraag of hoge inflatie erg is, is dan ook volmondig ‘ja’! Dé les over inflatie van de afgelopen decennia blijft dat voorkomen veel beter is dan genezen. Het is daarom zaak dat de centrale banken de bokshandschoenen uit de kast halen. De discussie bij de ECB, of de rente van -0,5% naar -0,25% moet of naar 0% in juli is een voorbeeld van niet-duurzaam en onverantwoord monetair beleid, dat op middellange termijn nare gevolgen kan hebben. Het uiteenvallen van de euro hoort daar nadrukkelijk ook bij.

Deze column is 7 juli jl. gepubliceerd in FD.nl

Is hoge inflatie echt zo erg?
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.