10 mei 2023 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

Knot heeft gelijk over te hoge looneisen, maar laks optreden ECB oorzaak

Afgelopen zondag waarschuwde Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, dat de vakbonden hun looneisen niet te hoog moeten maken anders dreigt er een periode van zeer lage economische groei, zo niet een recessie. Dat is de korte samenvatting van zijn optreden in het tv-programma Buitenhof.

Zullen we het eens hebben over wáárom vakbonden hoge looneisen stellen? Als we het eens daarover hebben, dan komen we bij het volgende antwoord uit: omdat de Europese Centrale Bank (ECB) veel te laat en daarna te langzaam ten strijde is getrokken tegen inflatie.

Daarmee zorgt de bank ervoor dat de buitenwereld vertrouwen in haar verliest en (langer) hogere inflatie verwacht. Dát is de reden waarom vakbonden hogere looneisen blijven stellen. Als president van DNB is Klaas Knot automatisch ook lid van het bestuur van de ECB.

Gelijk

Klaas Knot heeft volkomen gelijk als hij impliceert dat als we straks een recessie meemaken dat wel eens door de te hoge looneisen veroorzaakt kan worden. Maar die looneisen zouden dan slechts een soort katalysator zijn. De oorzaak voor die hoge looneisen, en dus een mogelijke recessie, is toch echt in de kern het beleid van de ECB, te weten het late, lakse en trage optreden van de bank tegen inflatie zijn.

Klaas Knot heeft gelijk. Maar ik begrijp de vakbonden zeer zeker. En ik kan ze geen ongelijk geven inzake hun eisen. De ECB moet blijkbaar nog steeds leren dat geloofwaardigheid het waardevolste is wat de bank heeft en dat de bank dat wat het meest waardevolle is voor haar, zelf te grabbel heeft gegooid. Het nare is dat de prijs voor dat falen, om niet te zeggen wanbeleid, in mijn optiek dan, linksom of rechtsom betaald zal worden door de gewone man/vrouw. De ECB heeft voor een belangrijk deel het inflatieprobleem zelf veroorzaakt en daarmee het stellen van hoge looneisen.

Humor

Over ECB gesproken: eerder deze week gaf bestuurslid en hoofdeconoom van de bank, Philip Lane, een presentatie over hoe inflatie aan te pakken. Ik winst niet dat men bij de ECB ook humor had! Want zeg nou eerlijk, het is toch hilarisch dat de hoofdeconoom van de bank die de inflatie aanwakkert, torenhoge inflatie tijdelijk vond toen vrijwel iedereen beter wist, in dat sprookje bleef geloven ook nadat andere centrale banken het licht hadden gezien, te laat in actie kwam tegen inflatie, te weinig ertegen deed en doet, de buitenwereld gaat vertellen hoe inflatie te bevechten. Het is alsof een pyromaan een lezing over brandveiligheid geeft.

Deze column is 10 mei jl. gepubliceerd in Dft.nl

Knot heeft gelijk over te hoge looneisen
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.