26 oktober 2022 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

Spaarrente stijgt maar spaarder is slechter af

Bijna 400 miljard euro. Zo veel geld zit op de Nederlandse spaarrekeningen. De eigenaren daarvan kregen de afgelopen jaren regelmatig berichten van hun bank dat de rente over die tegoeden verder omlaag gaat, uiteindelijk naar 0 procent en voor sommigen zelfs negatief.

Inmiddels zijn de tijden gekeerd! Onlangs kondigden grote Nederlandse banken aan dat de spaarrente weer omhoog gaat. Op spaartegoeden tot 10.000 wordt over enkele weken 0,25 rente vergoeding bijgeschreven. Per jaar.

Ommekeer

De reden hiervoor is de ommekeer in het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die is in juli gestart met het verhogen van de rente. Spaarrente is nauw verbonden aan de ECB-rente, dus als die omhoog gaat (zoals nu), gaat de spaarrente, met enige vertraging, ook omhoog. Als de ECB-rente omlaag gaat (zoals afgelopen jaren) dan pakt de spaarrente ook lager uit.

Aangezien de ECB voorlopig de rente blijft verhogen, is het te verwachten dat de spaarrente in het kielzog daarvan ook hoger zal uitpakken in de komende maanden. Een klim richting 1 procent is niet uit te sluiten. Toch is de spaarder slechter af dan in de afgelopen jaren, toen de spaarrente 0 procent bedroeg of zelfs negatief was!

Zoals gezegd klimt de spaarrente omdat de ECB de officiële rente verhoogt. Die doet dat om de torenhoge inflatie aan te pakken. En die inflatie, die speelt een belangrijke rol als we het over de spaarrentes hebben.

Inflatie

De échte spaarrente is namelijk gelijk aan de rente die een spaarder krijgt verminderd met de inflatie. Dit jaar komt de geldontwaarding in Nederland naar verwachting uit op 12 procent, gevolgd door zo’n 8 procent in 2023.

Dat betekent dat de echte spaarrente dit jaar uit zal komen op -11,75 procent. Als de spaarrente volgend jaar naar 1 procent zou klimmen, dan zou de échte spaarrente -7 procent bedragen.

Daarmee zal de Nederlandse spaarder slechter af zijn dan in de jaren toen de spaarrente die hij/zij op zijn bankafschrift zag, 0 procent bedroeg.

In Nederland bedroeg de geldontwaarding in 2017, 2018, 2019, 2020 en 2021 1,4 respectievelijk 1,7, 2,7, 1,3 en 2,7 procent. De échte spaarrente was gelijk aan die cijfers, met een min ervoor. En dát was veel en veel hoger dan de echte spaarrente dit en volgend jaar, ondanks die brieven die binnenkort op de mat vallen, met daarin heugelijk nieuws van uw bank over de rente op uw spaarrekening.

Deze column is 26 oktober jl. gepubliceerd in Dft.nl

Spaarrente stijgt maar spaarder is slechter af
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.