15 december 2021 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

Vaag taalgebruik van centrale bank is gewoon misleiding

De Grote Communicator. Zo werd Alan Greenspan, voormalig voorzitter van de Fed, ook wel genoemd. ’Mompelen met grote onsamenhangendheid’, zoals hij zijn taalgebruik ooit omschreef, was zijn werkwijze omdat de luisteraars vaak verschillende interpretaties hadden van wat hij zei.

Vaag taalgebruik van centrale bank is gewoon misleiding

Zo kopte ooit een Amerikaanse krant na een toespraak van Greenspan dat de Fed-topman gehint had op renteverhogingen; een andere krant schreef, op basis van dezelfde toespraak, dat de Fed-topman renteverlágingen in het vooruitzicht had gesteld!

Het idee van Greenspan was: als wat ik zeg op verschillende manieren opgevat wordt, zullen de financiële markten het negeren en de koersen niet reageren. Greenspan was dan ook trots op de genoemde totaal verschillende interpretatie van zijn woorden in twee grote Amerikaanse kranten.

Dat ’verwar-ze-met-je-vage-taalgebruik’-beleid was misschien toentertijd nuttig en ook leuk, maar het is maar zeer de vraag of dat anno 2021 ook het geval is. Woensdagavond Nederlandse tijd kruipt Jerome Powell, de huidige voorzitter van de Fed, achter zijn spreekgestoelte om verslag te doen van de beraadslaging van het rentecomité en om vragen van de pers erover te beantwoorden.

De financiële markten verkeren in onzekerheid. Onzekerheid over wat zich op het inflatiefront zal afspelen in 2022, onzekerheid over hoe (sterk) de nieuwe variant van het coronavirus de economische ontwikkeling zal raken en onzekerheid over wat voor beleid de Fed zal voeren.

Het laatste wat dan nodig is, is onzekerheid over hoe de Fed denkt en wat de plannen van de bank zijn. Het laatste wat Powell dan ook moet doen, is de nieuwe Greenspan uithangen. Ja, de genoemde onzekerheden zijn er ook binnen de Fed. En toch moet Powell helderheid verschaffen.

De grote misleider

Het goede nieuws is dat hij meermaals heeft laten zien dat hij dat prima kan en ik hoop dat hij dat vanavond weer zal laten zien omwille van de rust op de financiële markten en economie. Wat mij betreft komt de erenaam ’De Grote Communicator’ toe aan Powell en niet aan Greenspan. Die laatste is eerder de grote misleider te noemen.

De Fed onder Powell heeft onlangs tussen de regels door toegegeven een fout te hebben gemaakt toen de bank de huidige hoge inflatie als tijdelijk had bestempeld. De stapel bewijzen dat dat niet het geval is, is inmiddels zo hoog.

Die stapel is óók in de eurozone vrij hoog. Toch blijft de Europese Centrale Bank (ECB) de hoge geldontwaarding als tijdelijk zien. Het bestuur ervan komt aanstaande donderdag bij elkaar. Ik ben benieuwd of de bank, net als de Fed, de nieuwe realiteit onder ogen zal zien (veel hoop dat dat zal gebeuren, heb ik overigens niet).

Dat is van belang omdat, als de inflatie te lang te hoog blijft, er allerlei zogeheten tweede ronde effecten dreigen. Wat niets anders is dan dat de tijdelijk hoge inflatie deels permanent wordt gemaakt. Daarom moet je als centrale bank die tweede ronde effecten vóór zijn en níet, zoals de ECB doet, wachten totdat je die ziet om dan in te grijpen. Want dan zul je steviger op de rem moeten trappen dan als je dat in een vroeg stadium had gedaan.

Tot slot, nu we het toch over inflatie hebben: hoge inflatie is géén goede zaak, want die remt de economische groei af en raakt de middenklasse en de laag eronder het hardst. Dat is altijd en overal het geval geweest.

Als de ECB dan zegt het beleid zeer ruim te houden om de toegenomen ongelijkheid te verlagen, dan is dat gewoon onzin.

Deze column is 15 december jl. gepubliceerd in Dft.nl

Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.