11 november 2022 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

Vroeg feestje op de beurs

De inflatie in de VS lijkt over de top heen, maar het is nog te vroeg voor de Fed om te zeggen dat ze de crisis meester zijn, waarschuwt Edin Mujagic. In december zouden beleggers wel eens teleurgesteld kunnen worden.

Het was te verwachten; de maandelijkse inflatiecijfers uit de VS lieten zien dat inflatie niet alleen alweer lager was dan de maand ervoor, het cijfer was ook lager dan waar beleggers op rekenden.

De euforie op de financiële markten is dan ook zeer te begrijpen. Als econoom kijk ik natuurlijk ook naar zo’n cijfer, maar ik wacht met juichen tot ik een blik heb geworpen op alle data.

Het is als voetballer die een doelpunt heeft gemaakt, maar tegenwoordig niet meteen gaat juichen maar eerst wacht op de VAR.

Over het hoogtepunt

De kerninflatie, de inflatie zonder energie- en voedselprijzen, daalde ook. Belangrijk, want dat is iets wat de afgelopen maanden niet het geval was. Allerlei andere, alternatieve indicatoren van de onderliggende inflatieontwikkelingen geven ook aan dat de inflatiestijging zeer waarschijnlijk over zijn hoogtepunt heen is.

In de eurozone is het nog niet zo ver, maar het nieuws uit de VS zorgt desalniettemin voor feestvreugde. De reden? Doorgaans lopen de ontwikkelingen in de VS voor op die in de eurozone, ook wat inflatie betreft.

Dus terwijl de geldontwaarding aan deze kant van de oceaan nog steeds in een opgaande lijn zit, kunnen we er gevoeglijk van uitgaan dat ook in de eurozone de inflatie over een niet al te lange tijd zal pieken.

Te vroeg

En dat voedt verwachting dat de cyclus van renteverhogingen in de VS en in de eurozone niet lang meer te gaan heeft. Het is op dit punt dat ik dacht dat de feestende beleggers iets te veel bier en wijn op hadden.

Het is waar dat de inflatie in de VS gepiekt lijkt te hebben, maar als ik de geluiden vanuit de Fed van de afgelopen maanden overdenk, dan denk ik dat het voor de bank veel en veel te vroeg is om "crisis meester" te roepen.

Er zijn nog twee zaken waar beleggers rekening mee moeten houden. In de eerste plaats verwachten markten nog steeds dat de Fed de officiële rente verder zal opkrikken.

Deuk repareren

Nu die verwachting nog bestaat, zal de Fed er gebruik van willen maken, ook omdat het te vroeg is victorie te kraaien met betrekking tot de inflatie. Als de geldontwaarding nog enkele maanden blijft zakken en er een 5 voor de komma komt, dan zal het anders zijn.

Nu ik het toch daarover heb: ik zie de inflatie in de VS in de eerste helft van 2023 behoorlijk dalen, wie weet zien we tegen die tijd zelfs een 4 voor de komma, maar daar moeten we nog enige tijd op wachten.

In het verlengde daarvan, heeft de Fed een prachtige kans gekregen de deuk in de eigen geloofwaardigheid te repareren. Hoe?

Eerste mogelijkheid

Door als centrale bank, ook nu de inflatie daalt en de markten verwachten dat ze over niet al te lange tijd het rentewapen zult opbergen, toch stoïcijns de rente te blijven verhogen.

Juist nu, want dan kunnen zij aan de markten laten zien dat ze het echt menen als ze zeggen dat ze hard willen optreden tegen te hoge inflatie.

Zou de Fed nu al stoppen met renteverhogingen, dan kan er een beeld ontstaan dat de bank de eerste de beste mogelijkheid om renteverhogingen te schrappen met beide handen aangrijpt.

Teleurstelling

Geen enkele zichzelf respecterende centrale bank zou daar blij van worden. En tot slot: de Fed zit er toch nog steeds mee dat de bank te laat is begonnen met rente te verhogen.

Zij zullen niet beschuldigd willen worden dat ze ook nog te vroeg stoppen! Ik zie nog steeds de Fed over een niet al te lange tijd stoppen met renteverhogingen - en ik houd er zelfs rekening mee dat de bank in de tweede helft van het jaar de rente zal verlagen - maar voorlopig zijn het renteverhogingen die de klok slaan.

Het zou me niet verbazen als medio december, wanneer het rentecomité van de Fed weer bij elkaar komt, de feest op de financiële markten tijdelijk plaats maakt voor teleurstelling, als de bank niet alleen de rente verder verhoogt, maar ook laat merken dat enkele maanden van dalende inflatie niet voldoende om te stoppen met het geld lenen duurder te maken.

Deze column is 11 november jl. gepubliceerd in IEXProfs

Vroeg feestje op de beurs
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.