Op zoek naar rendement in aandelen wil ik deze week stilstaan bij een tracker met hoog dividendrendement.  Ik ben een tracker tegengekomen die belegt in 100 van de hoogste dividend uitkerende bedrijven ter wereld.

Hierbij worden de aandelen in de ETF gelijkgewogen, zodat bij een rebalancing elk aandeel voor 1 procent meetelt. Het is de Global X SuperDividend ETF genoteerd in dollars op de Amerikaanse beurs NYSE Arca. Deze tracker heeft een dividendrendement van ruim 6 procent op jaarbasis en keert maandelijks een gedeelte uit.

De Top 5 geografische holdings van deze tracker is procentueel als volgt samengesteld:

  • US             29 %
  • Australie  18 %
  • UK               7 %
  • Frankrijk    7 %
  • Singapore  7 %

Verder is de tracker opgebouwd uit meerder sectoren, maar met relatief veel exposure in onroerend goed (ongeveer 35 procent). Dit bepaalt dus in grote mate het dividendrendement. De aandelen in deze tracker worden daadwerkelijk aangekocht, maar worden wel gebruikt voor securities lending. Dit betekent dat het tegenpartijrisico beperkt is. De populariteit van een tracker hangt grotendeels af van het geld wat erin belegd is. In deze ETF zit ongeveer een miljard euro en kan dus een succes voor de issuer genoemd worden.

Wat zijn dan de kosten die u moet betalen om in deze tracker te beleggen? De lopende kostenfactor is 0.58% en dat bent u jaarlijks kwijt. Deze kosten moet de issuer in rekening brengen om bijvoorbeeld de indexprovider te betalen. Verder betaalt u, als u op de beurs belegt, een bied/laat spread. Dit is een bepaalde marge die bij de handel in trackers vaak voorkomt. Bij deze tracker is dat ongeveer 0.1%, dus heel redelijk te noemen. Verder betaalt u normaal gesproken transactiekosten, die uw bank of vermogensbeheerder in rekening brengt.

Aangezien deze ETF wereldwijd belegt in aandelen met verschillende wisselkoersen, bent u daar ook goed gespreid. Echter de tracker is genoteerd in dollars, dus u loopt wel valutarisico. Er zijn meerder trackers in de markt die wereldwijd een hoog dividendrendement nastreven, maar die doen het op total return basis toch minder dan deze. Voor beleggers die op zoek zijn naar hoog dividendrendement en wereldwijde spreiding is deze tracker een mooie aanvulling in de portefeuille.

Foto: Eigen grafiek

Als ik kijk naar de grafiek van afgelopen 3 jaar dan beweegt deze ETF nu ongeveer 11 procent onder zijn hoogste niveau. Verder is onlangs de eurodollar vanaf 1,05 medio maart jl. naar 1,125 gestegen. Dit kan dus ook interessant zijn voor beleggers die verwachten dat de dollar toch weer sterker kan worden ten opzichte van de euro, wellicht door een toekomstige renteverhoging in de VS.

Dit is een mooi voorbeeld om beide te combineren, zowel hoog dividendrendement als een kans op extra rendement door risico te nemen in de eurodollar wisselkoers. Deze belegging moet uiteraard wel in uw risicoprofiel passen.

Michael Mooijer is  portfolio manager bij OHV Vermogensbeheer en specialist in exchange traded funds (trackers). Hij is werkzaam in de financiele sector sinds 1991.