Is het nu nog interessant om te beleggen in Europees vastgoed? Als ik de spreekbuis van de Europese sector voor beursgenoteerd vastgoed moet geloven, zeker wel. Beleggers in Europese vastgoedtrackers hebben vanaf het begin van dit jaar een totaalrendement tussen de 7 en 8 procent behaald. Dit tegenover een min van ongeveer 7 procent in een tracker op de populaire Euro Stoxx 50 index.

Sinds het begin van deze maand is beursgenoteerd vastgoed namelijk een aparte industriesector, volgens de Global Industry Classification Standard (GICS). Deze referentie wordt gebruikt voor de aandelenindices van MSCI en S&P en bestaat van oudsher uit tien industriesectoren. Voorheen was vastgoed opgenomen in de meer beweeglijke sector van financiële dienstverlening. Volgens de baas van de European Public Real Estate Association (EPRA) zou deze ‘upgrade’ de komende jaren kunnen leiden tot extra investeringen in Europese vastgoedaandelen van naar schatting 75 miljard euro.

Een ander groot voordeel van vastgoed is dat opname in een beleggingsportefeuille het risico kan reduceren, waarbij het verwachte rendement toeneemt. Met andere woorden, goed spreiden loont. Dit fenomeen heb ik eerder beschreven in een column in De Financiële Telegraaf.

Aan de andere kant kan ik mij voorstellen dat beleggers huiverig zijn voor beursgenoteerd vastgoed in het Verenigd Koninkrijk door de mogelijk negatieve gevolgen van de Brexit. Een voorbeeld is het Amerikaanse Marathon Asset Management, die op zoek is naar vastgoedinvesteringen in Ierland, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Daarbij speculeert Marathon op een vertrek van hoofdkantoren en andere bedrijfsvestigingen vanuit Londen naar deze landen. Japan heeft onlangs al waarschuwend gemeld dat Japanse bedrijven, bij zicht op een Brexit, zich naar het Europese vasteland verplaatsen. Volgens mediaberichten hebben banken als Mitsubishi UFJ Financial Group en Mizuho plannen om hun hoofdkantoor naar Amsterdam te verplaatsen.

Naar mijn mening is onderstaande tracker van fondsaanbieder SPDR een geschikte manier om in te spelen op de Europese vastgoedsector. De referentie is de FTSE EPRA Europe exclusief het Verenigd Koninkrijk. De benchmark zou versterkend kunnen werken, omdat beleggers wellicht hun blootstelling in Engeland willen verkopen en herbeleggen in continentaal Europa.

michael

Met de verdeling over landen neemt Duitsland ongeveer 30 procent voor zijn rekening met namen als Vonovia, Deutsche Wohnen en LEG Immobilien. Nederland volgt met bijna 20 procent met Unibail-Rodamco als grootste fonds in de mand. Frankrijk, Zweden en Zwitserland hebben respectievelijk een weging van 14, 12 en 7,5 procent. De onderliggende aandelen in de ETF worden daadwerkelijk gekocht en vervolgens niet uitgeleend, waardoor het tegenpartijrisico minimaal is. Bovendien is het gemiddelde bruto dividendrendement van de onderliggende index een respectabele 3,2 procent.