Een calletje schrijven of een putje kopen op een ETF? Het kan tegenwoordig. Op de Europese beurs Euronext zijn er op een zestal trackers van iShares opties verhandelbaar. Beleggingsadviseur Mooijer van OHV gaat in zijn column hier dieper op in.

Met de komst van ETF’s is er voor beleggers veel veranderd. U kunt met één transactie een spreiding realiseren van alle onderliggende aandelen van bijvoorbeeld de AEX-index. Ik adviseer mijn cliënten dan ook om in trackers te beleggen indien ze aandelen in portefeuille willen opnemen. Op deze manier beperken we het individuele aandelenrisico. In Amerika zijn ETF’s razend populair. Gelukkig zie ik ook in Europa meer en meer beleggers de voordelen van trackers ontdekken.

Met de komst van opties op trackers is er naar mijn mening een groot voordeel bijgekomen. Beleggers kunnen door middel van optiestrategieën de ETF-portefeuille beschermen of extra rendement maken. De volgende trackers van iShares hebben afgeleide opties verhandelbaar op Euronext:

  • EUE: iShares Euro STOXX 50 UCITS ETF
  • IEM: iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF
  • IJP:   iShares MSCI Japan EUR Hedged UCITS ETF
  • IME: iShares MSCI Europe UCITS ETF
  • ISS:   iShares S&P 500 UCITS ETF
  • IWR: iShares MSCI World UCITS ETF

 

25-11

Ik heb de januari 2016 optieprijzen op de iShares Euro Stoxx 50 ETF als voorbeeld genomen. In bovenstaand overzicht ziet u de bied- en laatprijzen van de call opties. Stel ik heb 100 stuks van deze trackers in portefeuille en wil wat extra rendement behalen door calls te schrijven. Ik kan in het voorbeeld € 0,40 premie ontvangen door de januari 2016 call optie met uitoefenprijs van € 36 te verkopen. Een mogelijk scenario is dat de koers van de tracker stijgt naar € 35 bij expiratie medio januari. In dit geval maak ik een koerswinst op mijn positie ten opzichte van de huidige koers en hoef ik mijn stukken niet te verkopen.25-11-2(Grafiek: gedekt schrijven van callopties)

Degene die de call optie heeft gekocht zal niet gebruik maken van zijn recht om de trackers te kopen op € 36, omdat hij of zij de ETF goedkoper kan aanschaffen in de markt. Ik heb € 0,40 premie ontvangen, waardoor ik in feite mijn gemiddelde aanschafprijs met € 0,40 heb verlaagd.

Na de januari expiratie zou ik weer dezelfde strategie kunnen toepassen. Ik kan bijvoorbeeld de maart 2016 call optie met uitoefenprijs € 37 verkopen. Of ik kies ervoor om mijn positie te beschermen tegen een daling door een maart 2016 put optie met uitoefenprijs van € 33 te kopen. Stel, ik betaal een premie van € 1 voor de put.

Een mogelijk scenario is dat de koers van de tracker is gedaald en € 34 waard is. In dit geval ben ik mijn betaalde premie van € 1 kwijt en maak geen gebruik van mijn optierecht om de stukken te verkopen op € 33. Ik kan in de markt op een betere prijs verkopen, als ik er van af wil.

Een andere mogelijkheid is om een combinatie van call- en putopties toe te passen. Ik kan er bijvoorbeeld voor kiezen een put te kopen en tegelijkertijd een call te verkopen, om de put gedeeltelijk te financieren. Er zijn dus diverse optiestrategieën mogelijk op een positie in bovengenoemde trackers. Wilt u meer weten over de mogelijkheden, dan sta ik u als beleggingsadviseur graag te woord.25-11-3

(Grafiek: gedekt schrijven van calls in combinatie met long puts)