Recent vertelde Peter Lee, de vicepresident van de researchafdeling van Microsoft, op een bijeenkomst van de MIT in San Francisco dat kunstmatige intelligentie er langer over zal doen om vanuit Sillicon Valley naar andere industrieën over te vloeien. Hoewel de dromen en mogelijkheden eindeloos zijn met betrekking tot technologie, zorgt de praktijk voor vertraging.

Kunstmatige intelligentie

Microsoft, Google en Facebook hebben kunstmatige intelligentie al weten te gebruiken voor hun eigen bedrijfsvoering en nieuwe producten. Het is echter zo dat deze technieken nog te inflexibel zijn en duur voor andere bedrijfstakken. Microsoft gebruikt deze techniek onder andere voor doeleinden inzake sales. Kunstmatige intelligentie kan ervoor zorgen dat software kan leren van de behoeften van het bedrijf en zich hieraan kan aanpassen. Helaas zijn er nog een aantal hindernissen, die overwonnen dienen te worden.

Flop

Microsoft heeft een jaar geleden Tay gelanceerd. Een chatbot, die gebruik maakt van de kunstmatige intelligentie. Deze zou op sociale media, zoals Twitter, interactie hebben met mensen van vlees en bloed. Al snel kreeg ze 50.000 Twitter-volgers, die direct met haar konden berichten. Echter wisten gebruikers ervoor te zorgen dat ze verschrikkelijke en racistische zaken ging berichten. Microsoft heeft hierdoor Tay al vrij snel offline gehaald. Hoewel de mogelijkheden eindeloos zijn, kunnen dit soort projecten wel degelijk imagoschade dan wel directere vormen van schade aanrichten. Geen wonder dat bedrijven voorzichtig omspringen met technologie, zoals kunstmatige intelligentie.

Technologie is belangrijk

Robert Solow heeft in 1956 een model ontwikkeld, dat gebruikt wordt om de economische groei in een land over een bepaalde periode te bestuderen. Het doel van dit model is te verklaren waar deze groei door wordt veroorzaakt. Denk hierbij aan het gebruik van meer input of een toename van de productiviteit. Besparingen en investeringen, bevolkingsgroei en technologische vooruitgang zijn in dit model de bronnen van economische groei. Door technologische vooruitgang kan de productiviteit van arbeid en kapitaal toenemen. Al in 1956 werd dus vanuit de wetenschap erkend dat technologie belangrijk is voor de economische groei van een land.

Financiële wereld

Er zijn al veel dromen werkelijkheid geworden met betrekking tot de technologie in de financiële sector. Denk hierbij aan blockchain. De oorspronkelijke technologie achter de bitcoin. Blockchain is een technologie, waarbij je decentraal zaken kunt uitwisselen zonder een controlerende partij, zoals bijvoorbeeld een bank. Deze technologie kan bijvoorbeeld het internationale betalingsverkeer, bankprocessen of de accountancywereld nog meer in de toekomst gaan beïnvloeden. Daarnaast hebben bijvoorbeeld digitale platformen in de handel van financiële instrumenten al gezorgd voor transparantie en lagere prijzen.

Dromen

De mogelijkheden binnen de financiële wereld zijn eindeloos. Hoe gaaf zou het zijn als er op een gegeven moment een ‘beleggingsrobot’ ontstaat, die eigen algoritmes schrijft, en klanten foutloos door de financiële toekomst kan loodsen. Deze robot kan leren van zijn fouten en zich aanpassen aan nieuwe omgevingen. De vraag is echter welk voordeel een klant nog kan behalen met een dergelijke beleggingsrobot, wanneer deze voor iedereen toegankelijk is. In de praktijk kost het ontwikkelen van deze technologie binnen de industrie nog veel tijd en geld. Daarnaast zijn bedrijven als organisatie vaak niet flexibel genoeg en stuit technologische vooruitgang nog altijd op verzet binnen de organisatie. Maar als Solow in 1956 het belang kan erkennen van technologische vooruitgang dan moet de financiële sector in deze tijd dat ook kunnen.