De belangrijkste innovatie in de asset management industrie van dit moment zijn smart bèta ETF’s. Dit zijn trackers die benchmarks volgen anders dan de marktkapitaal-gewogen indices zoals een AEX-index. Het afgelopen half jaar is de Europese markt in deze ETF’s gegroeid met 41 procent naar 10,9 miljard euro, dus een belangrijk groeisegment. Ik wil een aantal van deze trackers de revue laten passeren.

Deutsche AWM heeft een aantal trackers gelanceerd, die beleggen in aandelen met hoge blootstelling aan statistische factoren als kwaliteit, momentum, lage bèta en waarde. Met name de laatste is populair en heeft momenteel ongeveer 59 miljoen euro onder beheer. Bij waardebeleggen worden vooral aandelen geselecteerd die een lage waardering hebben in termen van koers/winst verhouding of koers/boekwaarde. De aandelen worden als ondergewaardeerd beschouwd. De onderliggende index van deze ETF is wereldwijd en beslaat ruim 800 bedrijven met het grootste percentage in Amerika met ongeveer 43 procent. Hieronder volgt een beschrijving.

Foto: Bloomberg

ETF Securities heeft in samenwerking met Lombard Odier IM een drietal smart bèta obligatietrackers geïntroduceerd. Deze ETF’s zijn fundamenteel gewogen en je hebt de keuze uit een Euro Corporate Bond, Global Corporate Bond of een Global Government Bond ETF. De onderliggende indices zijn samengesteld op basis van een score syteem, gebaseerd op credit, liquiditeit en demografie. Het uitgangspunt hierbij is dat beleggers goed in de gaten moeten houden in hoeverre uitgevers van obligaties in staat zijn hun schuld terug te betalen in plaats van steeds méér te kunnen lenen. Hieronder een beschrijving van de Global Corporate Bond ETF.

Foto: Bloomberg

Source heeft een smart bèta ETF, welke vijf statistische factoren: lage bèta, size, momentum, kwaliteit en waarde combineert. Deze tracker heeft als benchmark de Goldman Sachs Equity Factor World Index en heeft 615 miljoen dollar onder beheer. De onderliggende aandelenindex is dus wereldwijd en zo geconstrueerd dat er maximale blootstelling naar deze factoren is, terwijl ook naar landen- en sectorrisico wordt gekeken. De maximale weging van een aandeel in deze index is 0,5 procent. De omschrijving luidt als volgt.

Foto: Bloomberg

Dit is maar een greep uit het snel uitbreidende palet aan smart bèta ETF’s, waarbij vooral gekeken wordt naar de wetenschappelijke onderbouwing die een bepaalde factor interessant maakt om in te beleggen, ofwel beleggen gebaseerd op bewijs. Kortom voor elk wat wils om slim rendement te maken.

Michael Mooijer is portfolio manager bij OHV Vermogensbeheer en specialist in exchange traded funds (trackers). Hij is werkzaam in de financiële sector sinds 1991.