Technologie was in het eerste halfjaar wederom één van de best scorende sectoren op het beleggingsvlak. Met name de bekende FANG+ Index scoort al jaren bovengemiddeld.

Traditiegetrouw bepaalde de Nasdaq 100 Index de leidende referentie voor de meest verhandelde technologiebedrijven in Amerika. FANG nam zeg maar het stokje over toen CNBC’s presentator Jim Cramer het acronym bedacht voor het programma Mad Money behorende bij de tech-aandelen: Facebook, Amazon, Netflix en Google (nu Alphabet).

Later werd het acronym uitgebreid met het aandeel Apple in de term FAANG. Beleggers zijn dol op rijtjes en zo werd de Top 5 van de best presterende en meest populaire technologie-aandelen geboren.

Ondanks dat FAANGs worden vergeleken met dotcom-aandelen van eind jaren negentig, zijn de meeste analisten het erover eens dat het opwaartse momentum van deze groeiaandelen duurzaam is zolang er meer technologische vooruitgang wordt geboekt, met name op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning.

FANG+ Index

Op het bekende acronym is een slimme benchmark bedacht waarin meerdere soortgelijke ondernemingen zijn opgenomen. De onderliggende waarden in de NYSE FANG+ Index bestaan uit 10 gelijkgewogen zeer liquide aandelen die de topinnovatoren vertegenwoordigen van de hedendaagse technologie- en mediabedrijven. De FANG+ Index bestaan uit de volgende bedrijven: Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google, Alibaba, Baidu, Nvidia, Tesla en Twitter.

Bron: theice.com

Op basis van backtesting heeft de combinatie van aandelen in de FANG+ index van september 2014 tot juni 2018 een totaalrendement op jaarbasis van 33,5 procent gerealiseerd. Dit vergeleken met 17,7 procent voor de NADAQ-100 index en 20,6 procent voor de S&P 500 Information Technology index.

Sharpe-ratio

Een goede vraag hierbij is hoe groot het extra risico is ten opzichte van het extra rendement in bovenstaande benchmarks. Zo is de volatiliteit in de FANG+ met 22 een stuk hoger dan een volatiliteit van 14,5 voor de S&P 500 IT-index. De laatsgenoemde index bestaat uit 72 marktgekapitaliseerde bedrijven, terwijl de FANG+ index uit 10 gelijkgewogen ondernemingen bestaat.

De Sharpe-ratio maakt gebruik van de standaarddeviatie om het risicogecorrigeerde rendement van een referentie te meten. Hoe hoger de Sharpe-ratio, hoe beter het rendement van een index was ten opzichte van het genomen risico.

Enerzijds heeft de FANG+ Index met 1,50 een betere Sharpe-ratio dan de S&P 500 IT-index van 1,40. Anderzijds heeft de S&P 500 IT-index een betere spreiding en is bovendien anders gewogen.

In mijn optiek is in deze casus een fundamentele analyse van de onderliggende aandelen een goede complementaire methode om te bepalen welke benchmark de voorkeur verdient met het oog op het te verwachten rendement in de komende jaren.

Deze column is 31 juli jl. gepubliceerd op Fondsnieuws.