Beleggers die het afgelopen jaar hebben belegd in Chinese aandelen, kunnen tevreden zijn. En ook dit jaar is een belegging in China nog steeds interessant.

De Shangai SE Composite index met 1047 genoteerde aandelen op de Shanghai Stock Exchange is met meer dan 50% gestegen en de Chinese renminbi is met ongeveer 15% gestegen tegenover de euro.

De groei van het bbp in China kwam in 2014 uit op 7,4%, het laagste niveau in 24 jaar en de verwachtingen voor 2015 zijn nog lager. Echter, de verwachtingen voor de bbp-groei in de VS en de eurozone zijn respectievelijk 3,2 en 1,2% in 2015. Dus nog altijd substantieel een hogere groei in China.

Volgens Robeco kiezen de Chinese autoriteiten dit jaar voor een groeidoelstelling van 7%. Een lagere groei zullen ze niet accepteren vanwege de negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid en dat doel kunnen ze ook waarmaken. De lage olieprijs is zeer gunstig voor China, aldus Robeco.

Er zijn een aantal uitgevers van indextrackers op Chinese aandelen en bij die keuze is het belangrijk te kijken naar de lopende kostenfactor, tegenpartijrisico en ook de benchmark. Met name het laatste kan interessante beleggingsmogelijkheden bieden.

Je hebt namelijk de keuze uit de Shanghai Composite Index, de A-shares of de Hang Seng China Enterprises Index ofwel de H-shares. Vanaf november 2014 is er een premie onstaan in de A-shares tegenover de H-shares. De reden hiervoor is onder andere de Shangai-Hongkong-connectie, waarbij traders in Hongkong in de in Shanghai genoteerde aandelen kunnen verhandelen en vice versa.

Een ander verschil is dat Hongkong met name institutionele beleggers aantrekt, terwijl de retailbelegger meer in Shanghai belegt. De huidige premie in de A-shares tegnover de H-shares is 34%.

Als je kijkt naar de price/earnings ratio voor 2015, dan zit de VS nu op 26 en voor Europa is dit 16. In China zijn de H-shares met een ratio van 7 tot 8 ondergewaardeerd tegenover de A-shares met een ratio van 12 tot 13.

Indien u wil beleggen in China is derhalve een keuze voor een tracker met exposure in H-shares een interesssante belegging. Voor een aantal cliënten hebben wij onlangs trackers met A-shares exposure omgewisseld voor trackers met H-shares exposure.

De belegging in A-shares met de Chinese valuta-exposure had een total returnvan 80% in euro tegenover een total return van 36% in euro voor de belegging in H-shares met Hongkong dollar-exposure.  Hierbij is het wel zaak om de sectorwegingen goed in de gaten te houden om niet appels met peren te vergelijken.

Verder is het zaak om het tegenpartijrisico goed in de gaten te houden. Worden de stukken in de tracker daadwerkelijk aangekocht en zo ja, worden deze stukken uitgeleend. En wat betaalt u als belegger uiteindelijk aan total cost of ownership, dus de expense ratio (management fee) plus tradingkosten (commissie, bied/laat-spread) en tracking error (verschil tussen de performance van het fonds en de total return van de benchmark).

Onderstaande vijfjaarsgrafiek geeft de Hang Seng China AH Premium Index weer. Des te hoger de index, hoe hoger de premie van A-shares tegenover H-shares.


Foto: Bloomberg

 

Zoals u kunt zien is het huidige niveau een mooi moment om te switchen naar een tracker met H-shares-exposure. Indien u een nieuwe belegger in Chinese aandelen bent kan spreiding van exposure in A- en H-shares een interessante strategie zijn.

Michael Mooijer is  portfolio manager bij OHV Vermogensbeheer en specialist in exchange traded funds (trackers). Hij is werkzaam in de financiele sector sinds 1991.