De koers van de bitcoin is bezig aan een indrukwekkende opmars. De virtuele munt is binnen één jaar gestegen van $250 naar ruim $660 na even de $777 aangetikt te hebben vorige week. Volgens kenners is het met name de groeiende vraag vanuit China, die deze stijging veroorzaakt.

xbt

De bitcoin is niet de enige digitale valuta ter wereld. Sinds 2011 is er de litecoin en halverwege 2015 werd de ethereum geïntroduceerd. Ook de Japanse Mitsubishi bank gaat een eigen computermunt uitgeven, de zogenaamde MUFG-coin. Dit betekent voor de eerste keer dat een financiële instelling zich in deze markt gaat begeven. We moeten nog even wachten op de MUFG-coin, welke eind 2017 beschikbaar komt. Het is de bedoeling dat deze munt kan worden omgewisseld in andere valuta en het plan is om in 2018 met MUFG-pinautomaten te komen.

Ook in Nederland staat men niet stil. Rotterdammers hebben met de ‘Dam’ hun eigen virtuele munt bedacht. De waarde van een Dam staat gelijk aan één euro. Het idee is dat ondernemers elkaar opdrachten kunnen geven zonder dat er euro’s in het spel zijn. Rood staan kost geen geld, maar rekeninghouders dienen wel hun tegoed aan te vullen zodra het saldo negatief is. Deze munt werd in 2013 door een aantal Rotterdamse ondernemers gelanceerd om meer samenwerking te krijgen tussen ondernemende stadgenoten. Met bijna 450 rekeninghouders is dit een mooi initiatief en hoop ik dat het verder aanslaat.

Ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn, die in virtuele valuta willen beleggen. Men kan hierop inspelen via een Bitcoin Tracker genoteerd in euro. Deze tracker wordt sinds oktober vorig jaar verhandeld op de beurs in Stockholm (zie onderstaande beschrijving).

bitcoinetf

Maar Blockchain gaat volgens insiders pas echt de financiële wereld veranderen. Het is een computerprogramma gebaseerd op de technologie van de bitcoin en maakt gebruik van wiskundige formules en cryptografie. Met Blockchain staat het vastleggen en uitwisselen van eigendommen in een openbaar digitaal grootboek centraal. Volgens pleitbezorgers van dit systeem worden inmengingen door overheden op financiële markten onmogelijk. De grote voordelen zijn de lage kosten, inzichtelijkheid, efficiëntie en onuitwisbaarheid van de transactiegeschiedenis. Cruciaal is of Blockchain veilig genoeg is om aanvallen van hackers te doorstaan. Vorige week nog heeft een hacker ongeveer $ 53 miljoen aan Ethereum-munten ontvreemd bij investeringsfonds DAO. Dit was blijkbaar mogelijk door een coderingsfout.

Blockchain vormt een kans en een uitdaging voor banken. Deze sector kan dus niet achterblijven en dit is waarom partijen zoals ABN Amro en Rabobank experimenteren met blockchaintechnologie. Speerpunten als het internationale betalingsverkeer en smart contracts hebben momenteel de aandacht. Maar denk ook bijvoorbeeld aan transacties via de smartphone. Betekent dit nu een samenleving zonder contant geld in de toekomst?

Ik ben er heilig van overtuigd!