De consensus voor volgend jaar is dat men rekening moet houden met een bescheiden rendement op aandelenbeleggingen. Mijn verwachting is dat men in 2019 op de beurs in ieder geval een hoger rendement kan behalen dan wat de spaarrente u gaat opleveren.

Ik heb mijn favoriete ETF-portefeuille voor het nieuwe jaar samengesteld, met voor elke onderstaande regio een weging van één derde.

EMU

Bedrijven in de Europese Economische en Monetaire Unie (EMU) zijn momenteel aantrekkelijk gewaardeerd. De bedrijfswinsten zijn hoger dan een jaar geleden, terwijl de koersen zijn gedaald. Dit resulteert in een koers/winst verhouding op een relatief laag niveau van om en nabij de 14.

Om op deze regio in te spelen heb ik de IndexIQ Factors Sustainable EMU Equity UCITS ETF geselecteerd. Op deze manier hebben beleggers blootstelling naar large- en midcap bedrijven in de Eurozone, die voldoen aan duurzame SRI-criteria.

Hierbij zijn de wegingen van de onderliggende aandelen niet gebasseerd op marktkapitalisatie, maar onderbouwd door financiële criteria en is de nadruk gelegd op factoren als waarde, kwaliteit en lage volatiliteit.

China

Door de handelsoorlog met de VS zijn de koersen van zogeheten A-aandelen met ruim 20% gekelderd dit jaar. Daartegenover blijft de Chinese economie volgend jaar naar verwachting met 6,5 procent op jaarbasis groeien, waarbij de overheid de markt verder wil stimuleren door monetaire en fiscale maatregelen.

Wellicht een goed moment om L&G E Fund MSCI China A UCITS ETF op te nemen. Deze tracker volgt de MSCI China A Onshore Index, waarvan de aandelen genoteerd zijn in renminbi (RMB) en op beurzen in Shenzhen en Shanghai verhandeld worden. Deze A-aandelen zullen de komende jaren geleidelijk aan een hoger gewicht krijgen in de benchmarks van opkomende markten.

 VS

Het relatieve gewicht van Amerikaanse bedrijven in de MSCI-World index is ruim 60 procent. Naar mijn mening moet je in een gediversifieerde aandelenportefeuille altijd exposure hebben naar deze regio.

Mijn voorkeur gaat uit naar de Ossiam Shiller Barclays Cape US Sector Value TR ETF, welke de CAPE-waardemeter van Nobelprijswinnaar Robert Shiller gebruikt. Hierbij worden sectoren van de Amerikaanse economie geselecteerd om in te investeren. De CAPE ratio is een acroniem voor Cyclically Adjusted P/E.

Deze waarderingsmaatstaf wordt gezien als een nuttigere indicator dan de bekende Price-Earnings (P/E), ofwel koers/winst verhouding. De CAPE ratio hanteert de reële winst per aandeel over een periode van 10 jaar om schommelingen in bedrijfswinsten, die zich voordoen in verschillende perioden van een bedrijfscyclus, glad te strijken.

Beleggingsplan

Een beleggingsportefeuille met bovenstaande ETF’s zorgen voor een goede spreiding op het aandelenvlak. Echter, beleggen is niet iets om even een jaartje te proberen. De historie leert ons dat aandelenmarkten, als gevolg van economische en politieke ontwikkelingen, flink kunnen schommelen.

Maak daarom een beleggingsplan op basis van risico en rendement, en houd je daaraan. Zonder een plan laat je je leiden door emoties en stapt u als belegger doorgaans uit op het laagste niveau. Tijd is in de regel een vriend van de belegger: stem uw beleggingen af op uw doel en laat u niet leiden door de waan van de dag.

Deze column is 24 december jl. gepubliceerd in IEX.nl