Vanavond spelen de Rode Duivels tegen De Haantjes. Moge de beste winnen, maar hoe doen de nationale beursindices het eigenlijk ten opzichte van elkaar?

België

De nationale aandelenindex heet de BEL 20 en bestaat uit 20 bedrijven die op basis van vrije marktkapitalisatie door Euronext worden gekozen. Naast de marktkapitalisatie zijn ook criteria zoals de liquiditeit en de verhandelbaarheid leidend bij de samenstelling.

In de voorhoede staan de banken met spelers als KBC en ING met een gezamenlijke weging van 22,5%. De chemie in het team wordt gevormd door Umicore en Solvay met ruim 14% blootstelling.

De selectie bestaat dus uit 20 toppers met de volgende eigenschappen:

Bron: Euronext

Frankrijk

Er zitten dubbel zo veel spelers in de CAC 40, de leidende aandelenindex van Frankrijk. Ook deze Euronext benchmark wordt gerangschikt naar marktkapitalisatie en wordt de verhandelbaarheid van de aandelen in aanmerking genomen.

De Franse keur bestaan uit de volgende teamgenoten:

Bron: Euronext

Onderlinge prestaties

Daar waar de banken de meerderheid vormen bij de Belgen, staan luxebedrijven als Hermes, LVMH en L’Oreal bij Les Bleus in de spits. Met name de opbouw van de Fransen qua sectoren is beter gediversifieerd.

De afgelopen 5 jaar hebben de Belgen het desondanks financieel ruim 5% beter gedaan, zoals valt te lezen uit onderstaande grafiek.

Bron: Euronext

 

De bal is rond

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, ofwel de bal is rond. De enige garantie is hoe dan ook een Euronext-team in de finale aanstaande zondag. Ik wens alle lezers van IEX een bijzonder mooie voetbalavond toe.

Deze column is 10 juli jl. gepubliceerd op IEX.nl