De wereldwijde fondsenindustrie staat niet stil. De afgelopen jaren zijn er bijvoorbeeld exchange traded funds (ETF’s) ontwikkeld waarmee u kan beleggen in trends als vergrijzing, robotica en gezondheidszorg. Er is zelfs een tracker voorhanden, waarmee men kan inspelen op een mandje van bedrijven die actief zijn op de Noord-Amerikaanse medicinale cannabismarkt.

Het duurt waarschijnlijk niet lang meer of we kunnen beleggen in trackers die specifiek gericht zijn op bedrijven die deelnemen aan het gebruik en de ontwikkeling van blockchain-technologie.

Blockchain

Blockchain fungeert als een gedecenttraliseerd grootboek dat wordt gebruikt om transacties vast te leggen. Met een blockchain kan ervoor worden gezorgd dat een derde partij niet nodig is om de betrouwbaarheid van een transactie te waarborgen. Deze techniek ligt aan de basis van digitale valuta als bitcoin, maar kent ook andere toepassingen.

Nederlandse overheidsinstanties zoals de belastingdienst, maar ook banken experimenteren met de blockchain. Met name bij het gebruik van zogeheten smart contracts zijn de verwachtingen hooggespannen.

Een smart contract is een overeenkomst waar onder meer een tijdselement aan is toegevoegd. Als er na enige tijd aan een bepaalde voorwaarde wordt voldaan, dan worden de contractbepalingen uitgevoerd. Denk hierbij aan de mogelijkheid om internetbestellingen pas af te rekenen op het moment dat ze worden afgeleverd.

Actief of passief

Ampify ETF, een actief beheerd fonds, wil een tracker introduceren dat blootstelling biedt aan bedrijven die betrokken zijn bij blockchain. De focus van deze tracker ligt op aandelen die zeer waarschijnlijk zullen profiteren van deze techniek. De basis voor selectie ligt bij de portefeuille manager van het fonds. Zonder al te veel details prijs te geven wist de manager te melden dat Nvidia Corp een geschikte kandidaat voor fondsselectie zou zijn.

Ook het passief beheerde Reality Shares wil een blockchain-tracker lanceren voor Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Volgens de maker ligt het accent op bedrijven die zich inzetten voor het ontwikkelen, ondersteunen, innoveren of gebruik van blockchain-technologie voor eigen doel of voor gebruik door anderen. De benchmark die deze ETF zal volgen wordt samengesteld op basis van een ranking systeem ontworpen door de indexbouwers. Er zullen 50 tot 100 aandelen worden geselecteerd die op basis van de hoogste gerelateerde blockchain-score in de index worden opgenomen.

Het is echter nog onduidelijk voor beide fondsen wanneer goedkeuring wordt verleend voor notering op Amerikaanse beurzen. Dus het is nog even wachten voordat we kunnen beleggen in deze trackers.

Toekomstmuziek

Volgens experts is beleggen in blockchain vergelijkbaar met het investeren in internet in de jaren negentig. Net zoals internet ons leven heeft getransformeerd met e-mail, e-commerce of smartphone-apps kan blockchain, als een infrastructuurtechnologie, de bestaande systemen verbeteren met bijvoorbeeld smart contracts of indentiteitsbeheer.

Zwitserse grootbank UBS schat dat blockchain-technologie binnen 10 jaar wereldwijd zo’n 300 tot 400 miljard dollar aan economische waarde zou kunnen toevoegen.

Deze column is 28 november jl. verschenen op IEX.