Sinds de lancering van de eerste Blockchain ETF’s dit jaar in de Verenigde Staten, zijn er twee nieuwe trackers bijgekomen met het accent op deze technologie. First Trust Advisors en Innovation Shares kunnen aan het lijstje van fondsaanbieders worden toegevoegd.

First Trust Indxx Innovative Transaction & Process ETF

Fondsaanbieder First Trust heeft een ETF gelanceerd die een index volgt, samengesteld door indexbouwer Indxx. De benchmark bestaat uit beursgenoteerde bedrijven over de hele wereld die actief gebruik maken, investeren of ontwikkelen van producten die profiteren van de blockchain-technologie. De index is bedoeld om alleen bedrijven op te nemen die daadwerkelijk hebben geïnvesteerd in het toepassen of gebruik van deze technologie.

Verder moet een onderneming, voor opname in de maatstaf, voldoen aan bepaalde liquiditeitscriteria en worden de geselecteerde aandelen binnen elke categorie gelijkgewogen. De benchmark bestaat uit maximaal 100 bedrijven en wordt twee keer per jaar herwogen. De beursticker van deze tracker staat bekend als LEGR.

Innovation Shares NextGen Protocol ETF

Innovation Shares is een partnerschap aangegaan met Exchange Traded Concepts bij de introductie van deze blockchaingerelateerde ETF, welke claimt kunstmatige intelligentie te gebruiken om blockchain-ontwikkelaars te indentificeren. De onderliggende index volgt een gepatenteerde algoritmische aandelenselectie-methodologie die begint met bedrijven die zijn genoteerd in ontwikkelde en opkomende markten. De minimale marktkapitalisatie in de onderliggende bedrijven is $ 100 miljoen en de zogeheten free-float moet minimaal 10% van de uittstaande aandelen zijn. De ticker van deze ETF is KOIN.

De onderliggende index plaatst aandelen in vier categorieën met de volgende thema’s:

  • Cryptocurrency
  • Mining enablers
  • Solution providers
  • Adopters

Potentiële beleggers dienen zich ervan bewust te zijn dat KOIN, vanwege de indexeringsmethode, mogelijk bedrijven bevat met minimale banden in blockchain. Bovendien zal het fonds zelf niet direct beleggen in cryptomunten, aldus de prospectus.

Bitcoin ETF

Hoewel er meerdere aanbieders zijn die Bitcoin ETF’s willen introduceren, is het onwaarschijnlijk dat deze snel goedkeuring van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zullen krijgen. Ze zijn met name bezorgd over de veiligheid van beleggers in dergelijke assets. De verwachting is dat er dit jaar geen Bitcoin ETF’s zullen komen. Het is zelfs zo dat een aantal fondsaanbieders het concept voor dusdanige trackers in de ijskast hebben gezet. Fondsaanbieders First Trust en VanEck hebben de plannen zelfs ingetrokken.

Na aanvankelijke bezorgdheid bij de SEC bij het lanceerproces van Blockchain-trackers zien we op dit vlak het aanbod juist toenemen. Echter, houd er rekening mee dat in gerelateerde ETF’s niet echt bedrijven zitten die puur op Blockchain gericht zijn.

Deze column is per 6 februari jl. gepubliceerd op IEX.nl