Eind vorige maand is het wereldwijd belegd vermogen in exchange traded funds en products (ETFs/ETPs) gegroeid naar een duizelingwekkend niveau van $5 biljoen.

Dat blijkt uit cijfers van onafhankelijk onderzoeks-en adviesbureau ETFGI. Het einde van die groei is mijns inziens nog lang niet in zicht.

$5.000.000.000.000

In januari was er een instroom van $ 313 miljard, waardoor de grens van 5 biljoen dollar werd geslecht. In 2004 was deze toename nog de mondiale marktkapitalisatie in deze beleggingsvormen. Vorige maand was ook de 48e maand op rij van netto-instroom in exchange traded funds en products. Dit betekent dat de groei in deze passieve producten nog wel even door zal blijven gaan. Elke week zijn er wel nieuwe aanvragen voor een beursnotering van dergelijke assets en er komen nog steeds nieuwe aanbieders bij. Uit onderstaande grafiek is goed te lezen hoe die wereldwijde groei zich heeft ontwikkeld.

Bron: ETFGI

Europa versus Amerika

Europese beleggers hebben nog wel een inhaalslag te maken vergeleken met die in de VS: het percentage beleggers in passieve producten ligt daar een stuk hoger dan in Europa.

Door nieuwe regelgeving, innovatie en toenemende voorkeur voor beleggingsoplossingen met relatief lage kosten, is de verwachting wel dat het gebruik van trackers door particuliere beleggers in Europa verder zal toenemen.

Mede door de ontwikkeling van nieuwe producten, zoals op thematisch of duurzaam gebied, heeft de Europese ETF-markt een gezonde groei doorgemaakt en zal dit de komende jaren verder kunnen toenemen. In mijn optiek zal binnen enkele jaren het vermogen onder beheer zijn opgelopen tot $1 biljoen.

Bron: ETFGI

Sluitingsrisico

Uiteraard geldt hier ook, dat size does matter. De Europese ETF-markt is kleiner en veel meer gefragmenteerd, wat betekent dat het moeilijker is om voldoende marktkapitalisatie te behalen om een beleggingsfonds tegen lage kosten aan te kunnen blijven bieden.

In de praktijk zie je dan ook dat er soms een ETF gesloten wordt, doordat de makers er geen geld aan kunnen verdienen. Wanneer dit gebeurt wordt het fonds geliquideerd en wordt het cashbedrag uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Deze column is 20 februari jl. gepubliceerd op IEX