De Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zijn net begonnen. Nederlandse schaatsliefhebbers zullen deze maand massaal overdag voor de televisie kruipen om onze Sven en consorten te zien glanzen.

Zou dit evenement de economie van het gastland een mogelijke boost kunnen geven of geeft het winnen van de meeste gouden medailles een betere indicatie?

KOSPI-index

Wat de gastheer van dit jaar betreft, ondanks de oplopende spanningen op het schiereiland als gevolg van de nucleaire dreiging van Noord-Korea, noteerde de KOSPI-index van Zuid-Korea in 2017 een rendement van 38,1 procent in vergelijking met het MSCI All Country World Index (ACWI) rendement van 24,6 procent. Tot nu toe in 2018 daalde het Koreaanse aandeel met 2,7 procent in vergelijking met de daling van 0,6 procent van de ACWI.

MSCI Korea UCITS ETF

Uiteraard bestaat er een ETF welke de Zuid-Koreaanse aandelenmarkt volgt. Fondsaanbieder iShares heeft een gerelateerde tracker uitgegeven die beursgenoteerd is op Euronext Amsterdam met de ticker IKRA. Veruit de grootste weging in de index is Samsumg Electronics met een blootstelling van ruim 25 procent in de mand. De onderliggende 116 bedrijven worden daadwerkelijk gekocht en het beheerde vermogen is ruim een half miljard euro.

De statistieken

Gemiddeld genomen presteerde de markt van het gastland slechter dan de MSCI All Country World Index gedurende drie perioden sinds 1988: het jaar voordat de Olympische Spelen werden gehouden; het jaar dat de Olympische Spelen plaatsvonden, en de periode van twee jaar die het jaar van het evenement omvat, en het jaar daarop. Het gemiddelde rendement voor het gastland tijdens het jaar van de Olympische Winterspelen was bijvoorbeeld 4,6 procent, tegenover 7,5 procent voor de index.

Wellicht statistisch interessanter is het om te kijken naar het land dat de meeste gouden medailles wint tijdens een internationaal sportevenement. Het winnen van gouden medailles kan een teken zijn van onderliggende gezondheid in de economie van een land.

Het zou kunnen weerspiegelen dat een land over voldoende middelen beschikt om te investeren in activiteiten zoals sport, wat een goed voorteken is voor de toestand van andere delen van de economie van dat land.

Twee jaar daarna

Gedurende de periode van twee jaar na de winterspelen deden de markten van landen die de meeste gouden medailles hadden gewonnen het beter dan de ACWI. Het gemiddelde rendement van de markten van de landen die in deze tweejarige periode de meeste gouden medailles hadden behaald, bedroeg 22,9 procent tegenover 19,7 procent in de index.

In 2006 bijvoorbeeld zag Duitsland zijn markt stijgen met 24,1 procent na het winnen van de meeste medailles, tegenover een rendement van 15,1 procent voor de index. En gedurende de periode van twee jaar daarna steeg het met 69,3 procent tegenover slechts 29,7 procent voor de index.

Zwierige correlatie

Zoals met veel eigenaardigheden in markten, zoals de januari-barometer, sectorrotatie en de beurswijsheid “Sell in May and go away”, is er vaak geen goede verklaring. Maar dat wil nog niet zeggen dat beleggers er geen geld mee kunnen verdienen. Ik wens alle lezers van IEX in ieder geval veel kijkplezier tijdens de winterspelen.

Deze column is 12 februari jl. gepubliceerd op IEX.nl