Thematisch beleggen vereist een fundamenteel begrip van de impact van economische, politieke en sociale trends op lange termijn op regio’s en sectoren, die investeringskansen bieden.

Er is inmiddels een uitgebreid palet aan thematische trackers door de fondsenindustrie ontwikkeld, waarmee u kunt inspelen op trends als online shopping, zonne-energie, sociale media, vergrijzing en recent ook kunstmatige intelligentie. Op een aantal van die trends ga ik wat dieper in.

Kunstmatige Intelligentie

Kunstmatige intelligentie is een wetenschap dat zich richt op het creëren van machines die werken en reageren als mensen. ETF’s met een focus op dit gebied kunnen mogelijk profiteren van een toegenomen acceptatie en gebruik van kunstmatige intelligentie. U moet hier denken aan bedrijven die zich bezighouden met industriële en niet-industriële robotica, automatisering, 3D-printen of autonome voertuigen.

ETF’s met kunstmatige intelligentie zijn fondsen die aan ten minste een van de volgende drie criteria voldoen:

  • Het zijn fondsen die specifiek investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten, technologische verbeteringen in wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot kunstmatige intelligentie, of
  • Het zijn fondsen die ten minste 25% van de portefeuilleblootstelling hebben aan bedrijven die grote bedragen uitgeven aan onderzoeks- en ontwikkelingskosten voor kunstmatige intelligentie. Voorbeelden van dergelijke bedrijven zijn Amazon, Tesla Motors, Apple en Alphabet, of
  • Het zijn fondsen die methoden voor kunstmatige intelligentie gebruiken om individuele effecten te selecteren voor opname in het fonds.

Een voorbeeld van zo’n tracker is de AI Powered Equity ETF (AIEQ) genoteerd op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Het maakt gebruik van de Watson supercomputing-technologie van IBM om meer gegevens te analyseren dan menselijk mogelijk is, allemaal in het streven naar het bouwen van de perfecte portfolio van 30 tot 70 aandelen.

Sociale Media

Ongeveer een derde van de wereldbevolking maakt gebruik van sociale media en de verwachting is dat dit de komende jaren verder zal toenemen. Hierdoor zullen de resultaten van dit soort bedrijven verder kunnen verbeteren.

Social Media ETF’s beleggen in aandelen van bedrijven die betrokken zijn bij de sociale media-industrie, waaronder bedrijven die sociale netwerken, bestandsdeling en andere webgebaseerde mediatoepassingen aanbieden.

De Global X Social Media Index ETF (SOCL) bijvoorbeeld, biedt toegang tot een portefeuille van sociale mediabedrijven over de hele wereld. De top 10 van deze tracker ziet er als volgt uit:

  %       NAAM

13.45   TWITTER INC

10.86   TENCENT HOLDINGS LTD

9.05     FACEBOOK INC-A

5.78     SNAP INC – A

5.34     YANDEX NV-A

5.03     NEXON CO LTD

4.95     IAC/INTERACTIVECORP

4.59     ALPHABET INC-CL A

4.44     NETEASE INC-ADR

4.36     UNITED INTERNET AG-REG SH

Er zitten ruim dertig bedrijven in de mand, met een blootstelling van respectievelijk 45% in Amerika, 33% in China en de rest verdeeld over landen als Japan, Rusland en Duitsland.

Concentratierisico

Thematisch beleggen gaat vaak gepaard met concentratierisico. Dit is een risico dat verband houdt met specifieke beleggingen in bepaalde categorieën. Als de overheid bijvoorbeeld geen subsidies of belastingkorting meer geeft voor burgers die gezamenlijk zonne-energie opwekken, dan zullen bedrijven op dat gebied minder vraag zien naar gerelateerde produkten. Dit betekent dat beleggen in de trend zonne-energie dan economisch minder interessant kan zijn.

Deze column is 28 februari jl. gepubliceerd op IEX.nl