Een blik onder de motorkap dit jaar onthult een groot verschil in prestaties tussen 10 verschillende sectoren binnen de MSCI Europe Index. De slechtste van de groep is per ultimo februari met 7,41% gedaald, terwijl de beste 1,68% hoger staat.

MSCI Europe Index

Deze brede index is een naar free float gecorrigeerde marktkapitalisatie gewogen index die is ontworpen om de prestaties van de ontwikkelde markten in Europa te meten. Er zitten maar liefst 447 bedrijven in de mand.

De procentuele verdeling van de top 5 landen bestaat respectievelijk uit 28% in het Verenigd Koninkrijk, 17% in Frankrijk, 15% in Duitsland, 13% in Zwitsterland en 6% in Nederland.

De score

In onderstaande tabel heb ik een rijtje samengesteld van de SPDR MSCI Europe ETF’s. Hierbij heb ik de prestatie per ultimo februari van de brede index tegenover de onderliggende sectoren afgezet.

 

Uit de tabel blijkt dat de krachtpatser van dit jaar dezelfde is als vorig jaar: technologie. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom beleggers zo enthousiast blijven over technologie. De sector is gevuld met geldrijke, groeiende bedrijven, waaronder het Duitse SAP, ASML Holding en NXP Semiconductors, om er maar een paar te noemen. Deze bedrijven profiteren van trends als kunstmatige intelligentie, blockchain en cyber security.

Ook de financiële sector is een outperformer. Op de Europese kapitaalmarkt met een looptijd van 10 jaar is de rente vanaf het dieptepunt in juni 2016 gestegen, mede dankzij de aantrekkende economie en oplopende inflatie.

De spaarrente volgt de rente op de geldmarkt, waar lenigen met een korte looptijd worden verhandeld. Als gevolg van het monetaire beleid van de ECB vergoeden Europese grootbanken een spaarrente dichtbij de nul procent. Dit verschil in de lange en korte rente is goed voor het verdienmodel van banken.

Sectorbeleggen

Vanwege de nauwe focus zijn sectorfondsen vaak risicovoller dan brede indexfondsen. Het rendement kan sterk fluctueren omdat de voorkeuren van beleggers door de tijd heen vaak veranderen. Een belangrijke factor hierbij is de rente. Als de rente gaat oplopen dan kunnen sectoren als technologie en financials daar van profiteren, terwijl een dalende rente juist gunstig is voor de vastgoedmarkt.

Een andere belangrijke factor zijn fluctuaties in de conjunctuurcyclus. De veranderingen in de groeisnelheid van de economische activiteit, met name veranderingen in de cycli van bedrijfswinsten, kredieten en voorraden zijn goede indicatoren. Bepaalde patronen hebben de neiging om zichzelf naar verloop van tijd te herhalen.

Sectorbeleggen vergt dus een goede dosis professionele kennis en het is aan te bevelen om uw huiswerk goed te doen of advies in te winnen van een expert, voordat u op deze manier wil gaan beleggen.

Deze column is gepubliceerd op IEX per 14 maart jl.