Het concept trendbeleggen wint steeds meer aan populariteit. Bij trendbeleggen gaat het om een selectie van aandelen gebaseerd op een thema. Men kan tegenwoordig beleggen in trackers van bedrijven die zich bezighouden met bijvoorbeeld zonne-energie, cyber security of biotechnologie. Het grote voordeel van deze thematische ETF’s is dat beleggers niet op zoek hoeven naar aandelen die passen bij dat concept.

Beleggen in trends is echter niet zonder risico. Deze produkten bestaan geheel uit aandelen en kennen een zogenaamd concentratierisico. Als het slecht gaat met biotechnologie, dan stort ook de waarde van die ETF in. Het grote verschil met een sectorfonds is dat een themafonds bedrijven uit meerdere sectoren kan bevatten en daarom minder risicovol kan zijn.

Ik kwam onlangs een aantal nieuwe trackers van de Amerikaanse assetmanager Janus tegen op het gebied van trendbeleggen die ik graag met u wil delen:

FITS Health and Fitness ETF

Dit is een tracker die wereldwijd belegt in bedrijven met de focus op fitness-apparatuur, speciale voeding en sportkleding. De onderliggende aandelen zijn onder andere: Nike, Adidas, Shimano en Herbalife.

OLD Long Term Care ETF

Deze tracker belegt wereldwijd in aandelen van bedrijven die zich bezighouden met ouderenzorg, specialistische ziekenhuizen en bejaardentehuizen. Hier zitten aandelen in van Ventas, Welltower, het Franse Orpea en Aedifica uit België.

ORG Organics ETF

In deze ETF zijn bedrijven opgenomen die profiteren van de toenemende vraag naar organische produkten. Het Amerikaanse Whole Foods Market Inc, Wessanen, Ariake Japan Co en Bellamy’s Australia maken deel uit van het mandje aandelen. Ook het Amerikaanse WhiteWave Foods, die onlangs een overnamebod heeft gekregen van het Franse Danone, zit in de tracker.

 SLIM Obesity ETF

Dit is een ETF waarin bedrijven zitten die met name overgewicht bestrijden. Fresenius Medical Care, het Deense Novo Nordisk dat zich bezig houdt met diabeteszorg. Het Japanse Nipro Corp maakt kunstmatige dialyse en bloedtransfusie-apparatuur. Maar ook bedrijven die slaapapneu behandelen zoals het Australische ResMed en Fisher & Paykel Healthcare Corporation uit Nieuw-Zeeland maken deel uit van deze tracker.

Waar het natuurlijk om gaat is of deze trendstrategieën het gewenste rendement gaan opleveren. Gezien het hogere risico dan bijvoorbeeld een belegging in een MSCI World Index hoop je als trendbelegger een extra rendement voor het extra risico te behalen.

Dit betekent dat je als trendbelegger goed je huiswerk moet doen. Zijn organische produkten slechts een kortdurende hype of is bijvoorbeeld vergrijzing een langdurende trend?

Ik heb zelf maar eens wat onderzoek gedaan. In onderstaande link van World Health Organization blijkt dat met name in Europa er steeds meer oudere mensen bijkomen in verhouding tot de hoeveelheid werkende mensen.

http://www.who.int/ageing/events/world-report-2015-launch/populations-are-getting-older-full.gif?ua=1

Vergrijzing is dus een trend die zeker de komende 20 jaar aanhoudt. Dit thema heeft naar mijn mening de potentie om verder te groeien en beleggers op lange termijn een mooi rendement te bieden. Nu zijn er op dit gebied verschillende mogelijkheden om hierin te beleggen. Uiteraard sta ik u als beleggingsadviseur bij OHV graag te woord over de mogelijkheden.