De aankondiging van de monetaire verruiming in Europa is een belangrijke variabele geweest in het aandelenbeursherstel in de afgelopen maanden. Met name de forse duikeling van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar maakt aandelen in Europa goedkoop en dus koopwaardiger.

Dit heeft zich aardig ingevuld sinds 1 januari dit jaar. Ondertussen is het probleem in Oekraïne voorlopig opgelost en is Griekenland gered. Ook loopt de economie van de Verenigde Staten als een goed geoliede trein verder. Niet voor niets laat de Amerikaanse S&P500 een nieuw hoogtepunt zien afgelopen week. Al gaat het daar wat moeizamer dan in Europa gezien de duurdere dollar. China groeit gestaag door en Brazilië ondervindt kleine problemen om haar economische groei op peil te houden. In Spanje lijkt herstel op te treden, net als in Italië. Komen er gouden economische tijden aan?

Vergeet het maar. Waarom ik dat denk zal ik u hieronder duidelijk maken. Schrik vooral niet want de beurzen stijgen nog wel door op de hoop die de monetaire verruiming met zich mee brengt. Mocht het echter gaan dalen, dan gaat het hard. Dat komt vooral doordat de situatie in Oekraïne volgens obligatiehouders alles behalve opgelost is. Kortlopende obligaties van 1 jaar bieden een rendement van 160%.

Hetzelfde geldt voor Griekenland. Kortlopende obligaties betalen daar nog een rendement van 16%. Dat is geen rente die bij een veilig Eurozone land hoort. Als ik dan kijk naar de Amerikaanse markt dan zie ik juist een afkoeling plaatsvinden. Niet vaak was het verschil tussen de bedrijfsresultaten en de oplopende aandelenbeurzen zo groot. Vergelijkbaar met het jaar 2011, 2002 en 1987. Destijds daalden daarop volgend beurzen met 20 tot 50%.


Foto: Eigen grafiek

Wat betreft China maak ik me wat meer zorgen dan een aantal maanden terug. De groei komt daar nog wel rond de 7% uit dit jaar maar er zijn recent wat tekenen van economische afkoeling. De centrale bank daar verlaagt daarom afgelopen weekend de rente opnieuw vanwege angst voor deflatie in de vastgoedmarkt. Geen teken van kracht. Brazilië heeft daarnaast ook te kampen met tegenvallers. Vooral olieconcern Petrobrás drukt de groeiperspectieven door fraudes en omkopingen.

Ik zie bovenstaande gebeurtenissen niet als op zichzelf staand maar binnen een geheel van verslechterende macro-economische omstandigheden wereldwijd. De acties van centrale banken zijn erop gericht om het economische tij te keren. Monetaire verruiming zien we wereldwijd en daaropvolgende acties zoals die van de Zwitserse centrale bank met het loslaten van de vaste wisselkoers zijn daar weer een antwoord op.

Alle acties zijn bedoelt om deflatie te voorkomen en economische groei te stimuleren, en dat op het hoogste niveau ter wereld. Als de komende maanden de macro-economische cijfers hier niet voldoende op reageren dan gaat het hek van de dam. De hoop op verbetering bij beleggers zal dan omslaan in wanhoop. En wie gaat ons dan redden?