Wie van twee walletjes eet, zorgt ervoor dat hij/zij deel uitmaakt van twee groepen, omdat dit degene voordeel oplevert. De ondertoon van deze zegswijze is afkeurend: iemand die dit doet wordt soms beschouwd als een profiteur. In mijn column deze week wil ik de uitdrukking positief uitleggen, namelijk via een convertible bond ETF.

Steeds meer beleggers laten hun oog vallen op converteerbare obligaties en nu is er een tracker op de markt die exposure biedt met wereldwijde spreiding in convertibles. Met een convertible bent u enerzijds beschermd; in dalende aandelenmarkten door de kenmerken van een obligatie en anderzijds kunt u profiteren van de stijging van de optiewaarde van een convertible als aandelenmarkten stijgen. Dit potentieel verpakt in een ETF, vind ik een interessante toevoeging in de portefeuille voor zowel grote als kleine beleggers.

Sinds medio oktober vorig jaar staat op het Duitse Xetra de SPDR® Thomson Reuters Global Convertible Bond UCITS ETF genoteerd. Inmiddels zit er al ruim 321 mln in deze tracker. Convertible bonds betalen normaal gesproken een lagere couponrente dan normale bedrijfsobligaties. Dit kan echter ruimschoots gecompenseerd worden indien de koers van het onderliggende aandeel boven de vooraf vastgelegde conversiekoers stijgt. In dit geval worden de convertibles ingeruild voor het aandeel en maakt men dus koerswinst.

Niet voor niets houden zowel de hedge funds als ook superbelegger Warren Buffet deze convertibles zorgvuldig in de gaten. De tracker wordt beheerd door State Street Global Advisors, welke in totaal meer dan $ 466 mrd in 226 ETF’s onder management heeft. Vroeger was het als belegger erg kostbaar en moelijk om direct toegang te krijgen tot de convertible markt, maar nu is het voor u dus ook beschikbaar via deze ETF.

De samenstelling van deze tracker bestaat momenteel uit ongeveer 235 convertibles verspreid over 20 sectoren met de focus op IT ( ongeveer 25 procent).

De Top 5 geografische spreiding ziet er procentueel als volgt uit:

Dit betekent dat u relatief veel exposure heeft in de US dollar (ongeveer 60 procent in totaal). Verder is ongeveer 27 procent belegd in euro’s en de rest in andere valuta’s zoals de Japanse yen.

Foto: onbekend

Uit bovenstaande grafiek kunt u de relatieve performance aflezen van de Thomson Reuters Global TR Convertible Index (wit) tegenover de MSCI World TR Index (oranje).Year-to-date hebben de indices een total return van respectievelijk 4.74 en 4.91 procent. Je ziet inderdaad als de wereldwijde aandelenmarkt daalt, dat de convertible bond index minder snel daalt en vice versa.

Mijn conclusie is dat deze ETF diversificatie voordelen biedt voor beleggers en als alternatieve hybride belegging de volatiliteit in uw portefeuille kan reduceren. Zodoende kan men dus van twee walletjes eten en profiteren van de voordelen van obligaties en aandelen.