De kans op een Amerikaanse renteverhoging in september is de afgelopen weken fors toegenomen. Aanhoudend goede banencijfers en redelijke economische groei in het tweede kwartaal zouden de FED zomaar kunnen overtuigen om over te gaan tot deze rentestap. De tijd van uitbundige geldverruiming en aanhoudend lage rentes lijkt daarmee voorbij te zijn.

In iets meer dan zes jaar is de Amerikaanse aandelenmarkt (S&P 500) van een 40 procent hogere waardering  gestegen naar ruim 100 procent ten opzichte van het jaarlijkse Amerikaanse Bruto Binnenlands Product (BBP). Tijdens de DotCom bubbel in het jaar 1999 is dit alleen overtroffen.  Zie daarvoor onderstaande grafiek die is vernoemd naar Warren Buffett. Buffett gebruikt deze simpele indicator om te bekijken of een markt is overgewaardeerd ten opzichte van de economie van het betreffende land.

Foto: Eigen grafiek

Ik vraag mezelf, net als Buffett, af of deze waarderingen houdbaar zijn voor de langere termijn. Markten zijn omhoog gedreven op ‘goedkoop’ geld en lagere rentes gedurende de afgelopen zes jaar. De bedoeling hiervan was om de economische groei aan te jagen. Een groeiende economie zou de overwaardering in deze indicator omlaag brengen zonder dat aandelen daarvoor hoeven te corrigeren. In potentie een goed plan natuurlijk van de Amerikaanse beleidsmakers.

Het plan loopt alleen spaak bij het aanzwengelen van deze groei. Het eerste kwartaal ondervindt de afgelopen jaren altijd last van een weerseffect om vervolgens in het tweede kwartaal een herstelgroei neer te zetten van een paar procent. Het derde en vierde kwartaal stabiliseert de economie en jaar in/jaar uit komt de jaarlijkse groei daarom uit rond de twee procent. Dat is ver onder de doelstelling van de FED die een versnelling wil naar vijf procent groei per jaar.

Deze doelstelling heeft men nog steeds bij de FED. Alleen de urgentie om de rente te verhogen neemt ook toe door de massale hoeveelheid geld dat in het systeem is gepompt. Als de FED te lang wacht kan het gevolg zijn dat inflatie plotseling hard aantrekt met alle gevolgen van dien. Alleen is het met de lage groei en de hoge waardering van de aandelen een flink risico om nu de rentes te verhogen. De markten zijn immers opgelopen op dit goedkope geld en de lage rentes.

Kunnen aandelenmarkten de eerste renteverhoging weerstaan in de VS? Of zal de Warren Buffett indicator normaliseren door de daling van de markten als gevolg van het verminderen van de geldstimulatie door de FED? Het zal vooral afhangen van de begeleidende woorden van de FED over de vervolgstappen na de eerste verhoging. 1 ding is voor mij wel duidelijk, zodra er serieus geld uit het systeem wordt gehaald door bijvoorbeeld meerdere renteverhogingen dan zal dit zijn effect hebben op de aandelenmarkten. Een gezonde correctie op de markten is dan aanstaande.