Als u regelmatig mijn columns leest, dan weet u dat ik een groot voorstander ben van het beleggen via Exchange Traded Funds (ETF’s). Deze zogeheten trackers bieden voordelen zoals: spreiding, transparantie en flexibiliteit. Echter, met de wildgroei of ‘traden’ van bepaalde ETF’s kunnen risico’s kleven.

Negatief effect

Een nieuwe studie, Abusing ETF’s genaamd, heeft aangetoond dat er een negatief effect kan optreden aan het beleggen in trackers. Dit komt met name voor als beleggers op korte termijn gaan speculeren of gaan beleggen in nichemarkten in plaats van de brede markt. Het blijkt dat dit ten koste gaat van het gemiddelde rendement. Dit volgt uit een analyse van transacties van ongeveer 8000 klanten bij een Duitse online-broker in de afgelopen vijf jaar. Een voorbeeld zijn de kosten van het regelmatig aan- en verkopen van trackers. Dit kost de belegger elke keer de bied-laat spread buiten de transactiekosten om.

De studie

De auteurs van de studie zijn vier hoogleraren van universiteiten in Duitsland en Hongkong. De studie zal binnenkort worden gepubliceerd in de Review of Finance. Dit is een toonaangevend tijdschrift, waarin op basis van collegiale toetsing, artikelen op het gebied van finance gepubliceerd worden. Via de volgende link Abusing ETF’s kunt u het rapport lezen. De conclusie in het rapport sluit aan bij prestaties van ETF-portefeuilles van Amerikaanse beleggingsadviseurs die worden bijgehouden door Hulbert Financial Digest. Een aantal van deze adviseurs hebben de afgelopen jaren, in aanvulling op de gewone modelportefeuilles, dergelijke portfolio’s opgezet. Het blijkt dat die beleggingen op jaarbasis gemiddeld 2,8 procentpunten achterblijven bij de portefeuilles waarin geen ETF’s zitten.

Basisprincipes

Naar mijn idee betekent bovenstaand verhaal in gewoon beleggerstaal het volgende: ga terug naar de basisprincipes. Ten eerste, bepaal afhankelijk van uw risicoprofiel, de juiste asset-mix. Gaat u voor defensief, neutraal of offensief? Met andere woorden, welk percentage gaat u in aandelen beleggen. Ten tweede, kies de juiste instrumenten om de portefeuille samen te stellen. In dit geval passende trackers of beleggingsfondsen. En ten derde, beleg voor de lange termijn en stel uw asset-mix bij, zodra uw beleggingsdoel in zicht komt.

Vermogensbeheer

Beleggen is een vak apart en het is zonde om ‘leergeld’ te betalen door dezelfde fouten te maken zoals uit bovenstaande studie blijkt. In de praktijk blijkt vaak dat men niet voldoende beleggingskennis of tijd heeft om een goed rendement te behalen, passend bij het risico die u wilt of kan nemen. Wellicht dat een vermogensbeheerder u hierbij kan helpen. De kosten die men betaalt voor deze service is veelal waar voor uw geld!