Europese aandelen kennen een slap jaar. Het is vlees noch vis. De koersen bewegen zijwaarts en veren op in tijden van rust om net zo hard weer te dalen na een opmerking van bijvoorbeeld een populistische Italiaanse politicus. Moet je hier onrustig van worden en op zoek gaan naar alternatieven?

Hieronder probeer ik aan te geven waarom Europese aandelen nog steeds interessant zijn voor ons.

Dividendrendement

Allereerst kennen Europese aandelen een dividendrendement van 3,7%. Dus als zouden de aandelen de komende jaren niet bewegen en de bedrijfswinsten en winstuitkeringen niet veranderen, is dit uw rendement. Dit is drie procent meer dan het rendement op een tienjaars Nederlandse staatslening. Ter illustratie het dividendrendement op Amerikaanse aandelen is 1,8% en het rendement op een Amerikaanse staatslening is 3,1%, zelfs hóger dan het dividendrendement op Amerikaanse aandelen..

Lagere euro is goed voor het Europees bedrijfsleven

De euro is dit jaar gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Simpel gesteld kunnen Europese bedrijven hiervan profiteren doordat hun producten en diensten goedkoper worden, mits er geen extra handelsbelemmeringen worden opgeworpen.

Lagere koers/winst verhoudingen in Europa

Hieronder kunt u een overzicht lezen van de koerswinstverhoudingen in diverse regio’s.

Berekeningen laten zien dat koerswinstverhoudingen, uitgedrukt in een gemiddelde van de afgelopen tien jaar en voor inflatie gecorrigeerd (=CAPE) een voorspellende waarde hebben voor het te verwachten rendement. Bijvoorbeeld kunt u hieronder zien dat bij Developed Europe (wij dus) een koerswinstverhouding van 18.9 resulteert in te verwachten toekomstig rendement van 6,3%. Daarentegen is de koerswinstverhouding van Amerika 32.1, wat resulteert in een lagere te verwachten rendement van 2,6%. Dezelfde verschillen kan men ook verwachten van de ratio prijs van een aandeel ten opzichte van de boekwaarde (=PB).

Bron: Starcapital

Al met al hoop ik hier wat redenen te hebben kunnen aandragen, waarom geduld met beleggen soms een schone zaak is.

Deze column is 4 oktober jl. gepubliceerd in DFT.nl