Het aantal uitstaande obligaties met een negatief aanvangsrendement nadert de 7 biljoen volgens een schatting van de Financial Times. Obligaties uitgegeven door de Duitse overheid koop je tot een looptijd van 8 jaar met een negatief aanvangsrendement. Obligaties uitgegeven door de Zwitserse overheid koop je zelfs tot 20 jaar met een negatief aanvangsrendement.

Kort door de bocht geredeneerd lijkt het een vreemde keuze om tot een aankoop van een obligatie over te gaan, waarbij je als belegger rente moet betalen in plaats van te ontvangen. Echter de mondiale obligatiewereld bestaat uit een zeer grote groep professionele en particuliere beleggers die het onmogelijk allemaal fout kunnen zien. En de prijs van obligaties die volgt uit deze gezamenlijke pool van meningen en belangen is de prijs die we nu in de markt zien, namelijk een negatieve rente.

Hieronder wil ik aangeven wat dan de verschillende redenen zijn dat beleggers obligaties kopen met een negatief aanvangsrendement:

 • Ondanks dat je een obligatie met een negatief rendement koopt, sluit dit tussentijdse koerswinst op de obligatie niet uit. Als de rente nog verder negatief daalt, zal de koers van de obligatie stijgen.
 • Institutionele beleggers dienen volgens nieuwe richtlijnen het profiel van hun verplichtingen te volgen met hun beleggingen. Dan is matching van deze verplichtingen belangrijker dan het rendement van deze beleggingen. Dit is ook een van de redenen waarom sommige van onze pensioenfondsen een onderdekking hebben.
 • Voor beleggers met veel vermogen die spreiding willen aanbrengen in hun beleggingen zijn obligaties een snellere en praktische keuze dan spreiding over verschillende bankrekeningen.
 • Obligaties bieden liquiditeit, een belegger heeft met een verkoop het geld binnen twee werkdagen op zijn rekening staan.
 • Staatsobligaties uitgegeven door bijvoorbeeld Duitsland en Nederland bieden beleggers veiligheid in tijden van stress.
 • Go with the flow; iedere maand is er een koper (de Europese Centrale Bank) die 80 miljard aan obligaties opkoopt.
 • Asset managers spreken met hun klanten een benchmark af waartegen de prestatie van de beheerder relatief beoordeeld kan worden. In deze benchmark zitten ook obligatieindices, die de asset managers voor een groot gedeelte volgen.
 • Als je als belegger een nog lagere inflatie of deflatie verwacht, is aankoop van obligaties een logisch gevolg van deze visie.
 • Veel professionele beleggers zijn in toenemende mate verplicht obligaties aan te kopen om deze vervolgens als onderpand voor transacties in te leveren.
 • Valutawinst kan ook een reden zijn. Je kan namelijk een obligatie met negatieve rente in een andere valuta kopen als je verwacht dat deze valuta in koers gaat stijgen.
 • Professionele beleggers arbitreren tussen verschillende markten. Zij kopen obligaties in een bepaalde valuta met een negatieve rente en ruilen deze valuta- en rentestromen naar een andere valuta waardoor het uiteindelijk rendement hoger is dan een directe aanschaf in deze valuta.
 • Bedrijven met veel liquiditeiten hebben een negatieve rente op hun rekening courant. Zij kopen dan obligaties met een hoger rendement ondanks een negatief aanvangsrendement.