De afgelopen weken kwamen macro-economische cijfers uit Europa wat matiger binnen dan verwacht. Dit komt tot uiting in de bekende Citigroup Economic Surprise Index Europe, zoals hieronder getoond. Wat me opvalt is dat de dip gepaard is gegaan met een terugval in de aandelenmarkten samen met een stijging van de rentes. Normaal gesproken bewegen uitstappende aandelenbeleggers gelijk richting de veilige haven genaamd Duits staatspapier. Alleen de afgelopen maanden gebeurde dit duidelijk niet. De lange rente steeg sinds begin dit jaar van 0,4% richting 0,8%.

Het lijkt er naar mijn idee dan ook op dat dit dipje in macro-economische cijfers van tijdelijke aard is. De Europese economische machine draait op volle toeren en van daaruit is het niet vreemd dat uitkomende cijfers bij vlagen wat afkoeling laten zien. De bredere trend is nog steeds opwaarts gericht voor wat betreft economische groei en inflatie blijft voorlopig nog achterwege. Dit komt doordat de Europese banenmarkt nog voldoende ruimte biedt om werklozen in het arbeidsproces te laten deelnemen zonder dat bedrijven over elkaar heen hoeven te gaan bieden met loonsverhogingen.

Dit laatste is inmiddels wel zichtbaar in de Verenigde Staten en daar stijgt dan ook de rente fors sinds de afgelopen maanden. Opvallend om te zien is dat juist hier de macro-economische cijfers sterker blijven liggen dan bij ons. Zie daarvoor onderstaande figuur van Citigroup.

Het verschil in rentes tussen de VS en Europa is zowel op het korte- als het lange rentevlak enkele procenten. In de VS is de werkloosheid al rond het optimum zoals de FED het graag ziet en lijkt zelfs te gaan oververhitten. Dat betekent concreet dat bedrijven meer moeten gaan bieden om personeel aan zich te blijven binden. De loongroeistrijd brengt snel inflatie met zich mee doordat de koopkracht in de economie mee stijgt.

De angst voor inflatie is in de VS groter dan in Europa. Daarom stijgen de rentes in de VS momenteel harder dan hier. Toch is het wel duidelijk dat er een Westerse trend is ontstaan van meer groei, meer inflatie, hogere rentes en lagere werkloosheid. In mijn ogen betekent dit dat de unieke situatie met negatieve rentes in Europa niet lang meer zal duren. Zodra de werkloosheid hier ook het punt bereikt dat het de loongroei gaat stimuleren en de groei aanhoudt is het een kwestie van tijd voordat we soortgelijke rentes als in de VS gaan zien.

We zullen wel geduld moeten hebben met de korte rentes die door de Europese Centrale Bank worden bepaald. De ECB zal de rente niet eerder verhogen dan in 2019 of 2020, tenzij de Europese economie de komende kwartalen sterker groeit dan verwacht. Dit zal dan weer tot uiting komen in de Surprise Index cijfers van Citigroup. Rentes op het 2-jaars, 5-jaars en 10-jaars vlak kunnen daarbij eerder op gaan lopen voordat de ECB daadwerkelijk de korte rente voor het eerst zal verhogen.

Zodra de markt dit in begint te prijzen ligt er veel ruimte omhoog voor de 2-jaars rente die nu nog -0,6% laat zien. Ook de 5-jaars rente met 0% kan dan fors hoger gaan liggen dan nu het geval is. De Duitse 10-jaars rente met 0,7% op dit moment is dan in lijn met de eerder genoemde rentes ook veel te laag geprijsd. Met een inflatieverwachting van 2% en een econonomische groei van 3% kan deze gemakkelijk richting de 2 tot 3% bewegen.