Nu de zomervakantie voorbij is, zal menigeen de vraag gesteld hebben waarom we eigenlijk zo veel werken. John Maynard Keynes voorspelde dat we minder zouden gaan werken, maar hij had het mis.

Bye Bye komkommertijd

Mocht u binnen de financiële wereld werken dan is de kans groot dat de afgelopen twee maanden niet de meest productieve maanden van het jaar waren. Om u heen zitten waarschijnlijk zongebruinde en uitgeruste collega’s. In de zomervakantie heeft u wellicht zelf ook een lekker uitstapje gemaakt. Er komen nu eenmaal weinig impulsen vanuit klanten, er zijn minder overleggen, minder financiële transacties en grote projecten worden tot na de zomervakantie uitgesteld. Maar kunnen we eigenlijk niet minder gaan werken met zijn allen? Keynes voorspelde van wel.

Voorspelling Keynes

Keynes heeft in 1930 voorspeld dat we een 15-urige werkweek zouden hebben in 2020. Mensen zouden kiezen voor meer vrije tijd, aangezien hun materiële behoeften vervuld zijn. Hierdoor zou de economie instorten, maar daar zouden we ook wel weer een oplossing voor vinden. In ontwikkelde landen zouden de levensstandaarden 4 tot 8 keer zo hoog zijn en zou er derhalve gekozen worden voor meer vrije tijd.

Vakantie en vrije tijd

 Jammer, Keynes. Het beste paard struikelt wel eens. Zoveel gaat er in die 1,5 jaar niet gebeuren. Het aantal gewerkte uren in de Verenigde Staten is min of meer gelijk gebleven en ligt boven het aantal uren in Europa. In Europa maakt iedereen zijn vakantiedagen vaak op, terwijl dit niet in de Verenigde Staten gebeurt. Aan de hogere levensstandaarden ligt het niet. Economen voeren verschillende argumenten aan waarom deze voorspelling niet uitgekomen is.

Verklaring

Ten eerste wordt de grotere inkomensongelijkheid als argument aangevoerd. De armsten in deze wereld kunnen het zich simpelweg niet veroorloven om minder te werken. Daarnaast zou de context belangrijk zijn. De werknemers met lage en middeninkomens vergelijken zichzelf met mensen binnen hun eigen inkomensgroep en laten hun keuzes niet afhangen van wat de allerrijksten doen. Verder zorgt deze ongelijkheid voor een prikkel om meer uren te werken, omdat het maken van extra uren nou eenmaal loont en vrije tijd geld kost. Het gelijk verdeeld zijn van de welvaart zou de voorspelling eerder laten uitkomen. Andere economen halen aan dat er geen limiet is aan het menselijke verlangen. De mens wil altijd meer en raakt snel gewend aan relatieve luxe.

Werken is leuk

 En dan is er nog een ander argument, dat economen aanvoeren waarom de voorspelling van Keynes niet is uitgekomen. Geloof het of niet: Werken is leuk. Er is sprake van sociale interactie op de werkvloer en mensen houden van het ontwikkelen van hun brein met nieuwe uitdagingen. Allemaal argumenten waarom de voorspelling van Keynes niet uitgekomen is.

En dan nu weer gauw aan de slag. De zomervakantie is voorbij. En werken is leuk. Als we de economen mogen geloven.

Deze column is 30 augustus jl. gepubliceerd op Fondsnieuws