‘Ja, dat is allemaal de schuld van de crisis’. Hoe vaak wordt dat niet gezegd? Crisis is een vies woord. Het is eng, klinkt onheilspellend en roept negatieve associaties op. Maar toch wil ik wel een lans breken voor de crisis nu het economisch iets beter gaat. Het zou iets moeten zijn, waar men ook positieve gedachten bij heeft, zoals bijvoorbeeld yoga. Yoga, ja. Middels de overeenkomsten met yoga zal ik als spiritueel leider u aantonen dat een crisis ook zijn positieve kanten heeft.

Pijnlijk en positief

Yoga is hip en happening. Het is voor velen ‘a way of life’. Hoewel yoga door sommige mensen als zeer positief wordt ervaren, wordt het door anderen weer als vrij pijnlijk ervaren. Dit is niet anders bij een crisis. Voor sommige bedrijven is een crisis pijnlijk. Maar voor andere bedrijven betekent een crisis simpelweg heel veel werk. Risicomanagementconsultants, accountants, crisismanagers, actuarissen, advocaten en toezichthouders floreren bij een crisis.

Zuivering

Eén van de oefeningen in de yoga is de vuurademhaling (khapalabhaiti). Deze krachtige ademhaling versterkt je buikspieren, helpt de longen ontgiften en zuivert het bloed. Een crisis zuivert ook op een soortgelijke positieve manier. De crisis versterkt het fundament van de economie, ontgift de economie van slechte bedrijven en zuivert het financiële systeem. Bedrijven blijven over, die hun cliënten beter bedienen (betere kwaliteit producten) of goedkopere producten verkopen. Tevens maken bedrijven ten tijde van een crisis de organisatie efficiënter. Dit zorgt voor duurzamere bedrijven op de lange termijn.

Alles wordt duidelijk

Yoga is bewustwording en maakt je bewust hoe denken je handelen bepaalt. Dan pas kan het gedrag veranderen. Dat geeft vertrouwen en brengt rust. Tijdens een crisis leren bedrijven ook weer even wat de risico’s zijn en zullen ze maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat hun bedrijven niet te veel klappen in de toekomst zullen krijgen. Helaas is het in het bedrijfsleven net als in het echte leven snel weer business as usual.

Ondertussen al helemaal zen geworden? Wellicht niet. Crisissen gaan ook gepaard met vervelende implicaties voor de maatschappij. Maar ja, yoga is dan ook niet altijd even prettig. Toch heb ik u hopelijk met deze mentale rekoefeningen kunnen verlichten. Dank voor uw aandacht. Of zoals de spiritueel leider aan het eind van de sessie zijn yogi’s bedankt: ‘Namasté’.

 

 

Camiel van Roosmalen MSc RBA is verantwoordelijk voor Institutioneel Vermogensbeheer binnen OHV Vermogensbeheer.