Afgelopen dinsdag kwam het Europees inflatiecijfer uit op -0.1%. De rentevergoeding op 10 jaars Nederlandse staat bedraagt nu 0.35% en op een twintig jaars annuïteitenhypotheek betaalt u nu 2.5%.
De reden dat ik een twintig jaars annuïteitenhypotheek gebruik in deze vergelijking is, dat de gewogen gemiddelde looptijd van tien jaars Nederlandse staat enigszins vergelijkbaar is met die van een 20 jaars annuïteiten hypotheek.

In deze column wil ik een verband aantonen tussen de ontwikkeling van de inflatie en de hypotheekrente die u betaalt.

In onderstaand plaatje ziet u in het lichtblauw het rendement op tien jaars Nederlandse staat en in het lichtgroen de Europese inflatie sinds 2014. U leest hieraan af dat er altijd een spread zit tussen beide. Waarbij de tien jaars Nederlandse staat een hoger rentepercentage heeft van tussen de 0.20% en 1.20% dan de Europese inflatie. Vervolgens nemen we aandat de 20 jaars hypotheekrente altijd twee procent hoger is dan 10 jaar Nederlandse staat. Immers als de lange rente stijgt, zullen de hypotheekverstrekkers hun geld duurder moeten inkopen, voordat ze het weer aan u kunnen verstrekken.

euronflatie en 10 jr nederland

Een van de redenen waarom de inflatie nu zo laag staat is, de ontwikkeling van de olieprijs. Voor de inflatieberekening wordt gekeken naar het verschil van de olieprijs nu ten opzichte van 12 maanden geleden. Zichtbaar in het plaatje hieronder is dat de olieprijs nú ook nog lager is dan die van 12 maanden geleden. Echter zien we ook het moment naderen dat de olieprijs gelijk is aan die van 12 maanden geleden. En als we aannemen dat de olieprijs stabiliseert rond de stand van nu, namelijk 50 dollar, dan zal de olieprijs in november en december 2016 zelfs hoger zijn dan die van 12 maanden geleden.

brent jan 15 mei 16

Als dit scenario zich uitrolt dan zal de Europese inflatie volgens analisten stijgen richting de één procent. We hebben hierboven gezien dat tien jaars Nederlandse staat tussen 0.20% en 1.20% hoger rendeert dan de Europese inflatie. Dit betekent dat de rente op tien jaars Nederlandse staat in het komend najaar zou kunnen stijgen naar 1.20% tot 2.20%.

Dit zal dan ook gevolgen hebben voor de prijzen waarop hypotheken worden aangeboden. Deze zullen dan navenant stijgen. Als we de lijn van het verhaal doortrekken dan zal deze hypotheekrente stijgen van 2.5% naar 3.5%.