Als u vandaag een aandeel koopt, heeft u 50% kans dat hij de volgende dag stijgt of daalt. Ook na een jaar heb je nog een grote procentuele kans dat je verlies lijdt op je aankoop.

Echter op de lange termijn leidt een gespreide portfolio tot gezonde rendementen. In onderstaand plaatje zie je dat je na één jaar nog steeds een kans hebt op een verlies van 24%. Maar na twintig jaar zie je dat je op een gespreide portfolio een jaarlijks rendement boekt van tussen de 4% en 15%.

Bovenstaande plaatjes zijn goed om te onthouden gedurende maanden van grillige effectenmarkten.
Sommige beleggers zijn geneigd om in tijden van stijgende koersen hun risicoprofiel te overschatten en daarmee een te hoog risico te nemen. Andersom kan ook door bijvoorbeeld risico’s te overdrijven en een te laag risicoprofiel te hanteren.
Beleggen doe je voor de lange termijn

Beleggen doe je dus voor de lange termijn en er is een verschil tussen marktverwachting en het hebben van een beleggingshorizon. Een beleggingshorizon stel je vast aan de hand van een individuele situatie waaruit een bepaalde risicoacceptatie uit voortvloeit. Uiteraard is het mogelijk om tussentijdse andere tactische accenten aan te brengen binnen de portefeuille. Maar de korte termijn mag geen invloed hebben op de strategische lange termijn keuze die gemaakt is.

Waan van de dag

Effectenmarkten overdrijven vaak de ingezette beweging. Dit kan door de primaire emoties angst en hebzucht, die ons menselijk gedrag beïnvloeden. Als de koersen geruime tijd oplopen, komt er op een gegeven moment het gevoel, dat als je niet snel instapt, je de boot mist. Hierin bent u niet alleen. Als u uitlatingen in de media leest en van uw buurman hoort dat het dít keer echt anders is, moet u oppassen. Vaak is het dan beter om even tot tien te tellen en te wachten op een correctie die vaak volgt omdat diegenen die eerder zijn ingestapt dan u, winst gaan nemen terwijl u aan het kopen bent. Hetzelfde gebeurt andersom als de markten dalen tijdens het beleggen.

Zoals een oude effectenhandelaar, wiens naam ik vergeten ben, ooit zei: “ Ik koop van mensen met witte gezichten en ik verkoop aan mensen met rode gezichten.”  En als vermogensbeheerder ben je soms ook blij als de markten dalen, de portefeuilles staan er dan tijdelijk minder voor maar het biedt wel een kans om goedkoop effecten te kopen.