Vorige maand schreef ik over de kans op een zomerrally in aandelen. Het uitgebreide opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank van 80 miljard euro per maand staat hierbij aan de basis. Nieuw geld in de economie stuwt immers risicovolle beleggingen omhoog. Vanaf juni worden er ook bedrijfsobligaties opgekocht door de ECB. Dit kan een stuwend effect veroorzaken bij bedrijven die geld gaan lenen om de eigen aandelen terug te kopen. De rente waarop ze lenen is namelijk bijna 0 procent terwijl het gemiddeld dividendrendement boven de 4 procent ligt momenteel.

Twee risico’s die deze zomerrally in de weg kunnen staan zijn een BREXIT en oplaaiende financiële problemen rondom Griekenland. Ik zal daarom eens onderzoeken of dit een rally echt in de weg kan gaan zitten.

Om te bepalen of het risico op een uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU ophanden is eind juni kijk ik het liefst naar de kansen die de bookmakers hieraan toedichten. Put your money where your mouth is geldt immers het krachtigst voor deze wedkantoren. Onderstaande figuur toont de kansen op een uittreding uit de EU met de rode lijn. Sinds begin dit jaar zijn de odds op een vertrek gedaald naar 22,2 procent, het diepste punt sinds het aanvangen van de metingen waarop gewed kan worden.

Naar mijn idee stevent het referendum af om een non-event te worden waar de financiële markten op vooruit kunnen lopen de komende maand. Het tweede risico betreft oplaaiende onrust rondom de Griekse financiële situatie. Wederom heeft het financieel hard getroffen land nieuwe leningen nodig waar deze week over is onderhandeld. De verwachting is dat de komende weken een overeenkomst wordt getroffen tussen de Europese kredietverstrekkers en het land zelf. Tot het einde van het jaar is er dan weer voorzien in voldoende liquiditeit. Onderstaande figuur toont de rentevergoeding op een 10-jaars Griekse staatslening. Eerder dit jaar bewoog de jaarlijkse rentevergoeding richting de 12 procent. Inmiddels daalt deze echter richting de 7 procent. Beleggers lijken daarmee ook van mening dat de financiering van de schulden voor dit jaar op korte termijn wordt opgelost.
10 jaars rente Griekenland

Ik blijf van mening dat een zomerrally in Europese aandelen de komende maanden op gang gaat komen. Het ECB-programma zorgt voor nieuw geld in het monetaire systeem en de grootste korte termijn risico’s met een BREXIT en de Griekse schulden lijken nagenoeg te zijn opgelost.