Eind juni vangt de Europese Centrale Bank (ECB) aan met het opkopen van bedrijfsobligaties met een zogenaamde investment grade rating. Dat laatste betekent dat het kredietwaardige bedrijven zijn die makkelijk toegang hebben tot de kapitaalmarkt. Voorbeelden zijn bedrijven als BMW en Deutsche Telekom. Beide bedrijven leenden vorige week geld via een obligatie uitgifte met een looptijd van 4 tot 5 jaar. Dit gebeurde tegen een rentepercentage van 0,125%.

U leest het goed. Ze lenen tegen een percentage dat lager is dan de gemiddelde spaarrente die u ontvangt. Ondanks de lage rentevergoeding is de vraag enorm naar dit type obligaties. De vraag is vijf tot tien keer zo groot als het aanbod. Vooral banken, pensioenfondsen en verzekeraars blijven obligaties kopen. Helemaal nu we weten dat de ECB straks juist in deze obligaties wil gaan beleggen.

Stelt u nu eens voor dat u CEO bent bij een dergelijk bedrijf. U weet dat u kunt lenen tegen een verwaarloosbaar rentepercentage. U ziet ook dat het gemiddeld dividendrendement op uw aandeel dat u aan de aandeelhouders betaalt ongeveer 4 procent is. Dan is het naar mijn idee een uitgemaakte zaak om geld op te nemen in de obligatiemarkt en hiermee de eigen aandelen terug te kopen. Helemaal als u weet dat zittende besturen erg bonus en target gedreven zijn, zullen ze deze kans aangrijpen om het bedrijf winstgevender te maken.

Hieronder in de figuur zijn de terugkoop van aandelen en de uitgiftes van obligaties grafisch weergegeven vanaf 1997. Wat opvalt, is dat het terugkopen van aandelen vaak gebeurt in periodes van stijgende aandelenmarkten. Dat is wat mij betreft ook logisch aangezien de aandelen door de bedrijven zelf worden opgekocht. Hiermee gepaard gaat een stijgend aantal van uitgiftes van obligaties om de terugkoop te financieren.20-4-26

Als het geopolitiek en macro-economisch rustig blijft deze zomer, dan kan het stuwende effect van de ECB, de extreem lage rente en de aanstaande aandelen terugkoop programma’s zorgen voor een heuse zomerrally op de Europese beurzen.