Sinds de bijeenkomst van de G20 in Sjanghai medio februari zijn de aandelenbeurzen in rustiger vaarwater gekomen. Naar mijn idee is daar een grote stap gezet om de internationale valutaoorlog een halt toe te roepen. Dit is denk ik ook de reden dat de dollar tegenover andere valuta minder sterk is geworden. Ook het recente herstel van de olieprijs is goed nieuws voor met name olielanden als Canada en Rusland of een bedrijf als Exxon Mobil Corp. Dit geeft beleggers weer moed, maar de bomen groeien niet tot in de hemel. Er liggen altijd weer nieuwe gevaren op de loer, ook wel ‘zwarte zwanen’ genoemd.

Zwarte zwanen in de financiële wereld staan voor onvoorziene omstandigheden die een enorme impact hebben op de markt. Volgens Nassim Nicholas Taleb, auteur van het boek ‘The Black Swan – the impact of the highly impossible’, moeten we ook niet proberen om ‘zwarte zwanen’ te voorspellen. Echter, er staan voor dit jaar ook evenementen op de agenda, die financiële markten negatief kunnen beïnvloeden. Met andere woorden gebeurtenissen, waarvan we weten wanneer ze gaan plaatsvinden.

9 Mei

De eerste bedreiging is Griekenland. De ministers van financiën uit de eurozone zijn al een tijdje bezig om overeenstemming te bereiken over een nieuwe tranche geld voor de Grieken, om deze zomer vervallende schulden te kunnen aflossen. De besprekingen met Griekenland zijn in een wat wazige sfeer geraakt. Dit heeft te maken met de eis van het IMF dat Athene op voorhand moet vastleggen op additionele maatregelen, voor het geval het misgaat. Met andere woorden, er zijn juridisch nogal wat hobbels te nemen. Ik kan me voorstellen dat men in Brussel graag wil voorkomen dat er nog problemen met Griekenland zijn, voorafgaand aan het referendum in het VK. De eurogroep komt 9 mei a.s. weer bijeen voor een nieuwe poging.

23 Juni

De tweede bedreiging is een mogelijke Brexit. Op 23 juni gaan de Britten naar de stembus over het lidmaatschap van hun land bij de Europese Unie. De laatste peilingen wijzen op een nek-aan-nekrace. Er circuleren allerlei doemscenario’s bij een uittreden van het Verenigd Koninkrijk. Zelfs president Obama heeft zijn recente bezoek aan Londen aangegrepen om de Britten op te roepen vooral in de EU te blijven.

26 Juni

De derde bedreiging zijn nieuwe parlementsverkiezingen in Spanje. Koning Felipe heeft de handdoek in de ring geworpen, nadat een derde onderhandelingsronde ook geen meerderheid heeft opgeleverd. Spanje probeert al sinds de verkiezingen van afgelopen december een nieuwe regering te vormen, maar dat is tot op heden niet gelukt. Volgens insiders mogen de Spanjaarden 26 juni weer gaan stemmen.

8 November

Een vierde bedreiging is een mogelijk presidentschap van Donald Trump. Dit kan leiden tot tot politieke chaos in de VS en in de rest van de wereld. De kans op een handelsoorlog met China is aanwezig doordat Trump dreigt met tariefheffing op produkten uit China. U kunt zich voorstellen dat dit wel het laatste is waarop beleggers zitten te wachten. De Amerikaanse presidentsverkiezingen staan op 8 november 2016 gepland.

Beleggers die op een gunstige stand in de markt zijn ingestapt, wellicht een niveau om een stukje rendement te verzilveren. Voor alle duidelijkheid, ik zeg niet dat de markt vanaf nu omlaag gaat of toch verder gaat stijgen, want ik heb die glazen bol ook niet. Maar van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden zeg ik dan maar.

Michael Mooijer is portfolio manager bij OHV Vermogensbeheer en specialist in exchange traded funds (trackers). Hij is werkzaam in de financiële sector sinds 1991.