15 november 2023 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

Amerikaanse Triple A hangt aan zijden draadje

Moody’s, een van de drie grote kredietbeoordelaars, verlaagt de verwachting voor de kredietwaardigheid van de VS van ‘stabiel’ naar ‘negatief’. De redenen daarvoor zijn de scherpe stijging van de rentelasten, waardoor houdbaarheid van de Amerikaanse staatsschuld nog meer in het geding komt. Let op ‘nog meer’: het betekent dat die houdbaarheid niet alleen door de opgelopen rentes im Frage komt, er is meer aan de hand. Moody’s verwacht dan ook dat de houdbaarheid van de schuld aanmerkelijk verder zal afnemen.

Dat is voor een belangrijk deel te wijten aan de diepe politieke polarisatie in de VS, zoals Moody’s dat stelt. Het is een nette term voor het sterke gevoel dat de politici in Washington, kijkend hoe het buiten regent, het niet eens lijken te kunnen worden dat het regent.

Dollars bijdrukken

Het meest opmerkelijke in het Moody’s rapport over de VS, vond ik het deel waarin de analisten schrijven dat het toenemende risico op de afname van de kracht van de VS ‘niet langer gecompenseerd kan worden door de unieke kredietkracht van het land’. Wat is die ‘unieke kredietkracht’ van de VS? Het feit dat het land onbeperkt dollars bij kan drukken! Dat zorgt ervoor dat Amerika in theorie nooit een schuldenprobleem kan hebben, immers het land kan áltijd zijn schulden afbetalen, door dollars te drukken. Wat Moody’s schrijft, vertaal ik dan ook met dat die unieke kredietkracht er niet meer zo toedoet als in het verleden. Ja, de VS kan alle schulden afbetalen door dollars te drukken, maar die dollars zullen dan wel heel weinig waard zijn door de torenhoge inflatie.

Degradatie voorkomen

Opmerkelijk genoeg was de reactie op de markten best lauw. Alsof het er niet toe doet. Het kan dan wel zo zijn dat Moody’s in feite niets heeft gezegd wat we nog niet wisten, en dat beleggers wereldwijd altijd wel Amerikaanse staatsobligaties zullen blijven kopen, maar dat besluit van Moody’s doet er wel degelijk toe! Het is alsof Ajax de doelstelling zou aanpassen, van ‘kampioen worden’ naar ‘degradatie voorkomen’. Het is nogal wat!

Klopt, Moody’s heeft ons niets nieuws meegedeeld. En het klopt dat beleggers wereldwijd Amerikaanse staatsobligaties niet ineens gaan mijden. Maar….zullen zij dat doen tegen de huidige rentes? Dáár zou ik niet zo zeker van zijn. Onlangs was de bereidheid van beleggers om 10- en 30-jarige Amerikaanse staatsobligaties af te nemen behoorlijk minder dan normaal.

Bovendien: wat Moody’s heeft gedaan, kunnen we zien als een soort vooraankondiging dat de kredietbeoordelaar over een niet al te lange tijd de Triple A-status, de hoogst mogelijke kredietwaardigheid, zal afpakken van de VS. Aangezien de andere twee grote kredietbeoordelaars dat al hebben gedaan, zullen we te maken krijgen met een land dat de facto dé wereldmacht is dat geen hoogste kredietscore heeft. Dat voelt raar en geeft aan dat die status gevaar loopt.

Humor!

Lachwekkend was het overigens om vervolgens te lezen dat de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen het oneens was met het besluit van Moody’s. Nou, wat een verrassing! Zij was het er niet mee eens omdat, en ik citeer haar even, de VS zich ‘volledig gecommitteerd heeft aan een geloofwaardig en houdbaar begrotingsbeleid’.

Ik wist niet dat Yellen humor had! Het Congressional Budget Office, zeg maar het CPB van de VS, stelde in zijn laatste analyse over het Amerikaanse begrotingsbeleid namelijk dat dat fundamenteel onhoudbaar is.

Weet u wat ironisch is in dit geheel? Er was wel een kredietbeoordelaar die heel, heel lang geleden vaststelde dat de VS in toenemende mate leunt op almaar meer schulden voor economische groei, waardoor de financiële positie almaar zal verslechteren. Welke kredietbeoordelaar was dat? Dagong, de Moody’s van China zeg maar.

Deze column is 15 november jl. gepubliceerd in Dft.nl

Amerikaanse Triple A hangt aan zijden draadje
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.