8 november 2023 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

Lagarde zegt eigenlijk: ’de ECB faalt en blijft nog jarenlang falen'

De inflatie in de eurozone zal in 2025 weer zijn teruggezakt naar de doelstelling van 2%. Dat heeft de president van de Europese Centrale bank (ECB) Christine Lagarde, in een interview gezegd. Volgens de Française is de bank vastbesloten om die inflatiedoelstelling te behalen. Maar hoe?

Het interview verscheen daags na de laatste vergadering van het ECB-bestuur waarin werd besloten de rente onveranderd te houden. Lagarde zelf gaf in de persconferentie na afloop heel sterk het gevoel dat er ook geen verdere renteverhogingen zullen komen.

Terugzakken naar 2%

Dit alles gebeurde terwijl de ECB-rente eerder op een te laag dan te hoog niveau ligt om inflatie te verslaan. Tot zo ver wat betreft ’we zijn vastbesloten die inflatiedoelstelling te halen’.

Bovendien, als je erover nadenkt: wat bedoelt Lagarde eigenlijk als ze zegt: ’de inflatie zal in 2025 zijn teruggezakt naar de doelstelling van 2%’? Als we die zin herformuleren, dan zegt ze in feite dat de ECB tot (en met) 2025 niet zal voldoen aan haar wettelijke en enige taak, namelijk zorgen voor een jaarlijkse inflatie van 2%. Dit nu al aangekondigd falen komt dan na vele jaren waarin de bank ook al vrijwel nooit voldeed aan die doelstelling.

'Het komt allemaal goed’

De belofte ’het komt allemaal goed’ komt van de president van een instelling die er al jaren behoorlijk naast zit met de inflatieramingen (dus dat ’tot (en met) 2025’ kan zomaar nog langer duren!), van iemand die de inflatie die sinds 2021 de spuigaten uitloopt niet zag aankomen, van iemand die, toen de inflatie behoorlijk was opgelopen, zei dat het een ’hobbel’ betreft, dat het allemaal tijdelijk zou zijn, van iemand die vervolgens dat bleef volhouden ook toen de inflatie naar 10% opliep en andere collega’s elders tot inkeer waren gekomen en afscheid hadden genomen van het ’inflatie is tijdelijk’-sprookje en van iemand die daardoor te laat is begonnen met inflatie te bestrijden en toen de bank ermee begon, te weinig deed en, zoals eerder gememoreerd, in mijn optiek ook te vroeg ermee stopt.

Voor de liefhebber: deze laatste stelling is niet helemaal subjectief. Als ik naar de reële ECB-rente kijk, dan ligt die zo rond de 0%. Als de inflatie zich ontwikkelt zoals de ECB verwacht, komt de reële ECB-rente de komende jaren iets boven de 0 uit. Daarmee kun je inflatie verslaan, maar de kans is groot dat dat niet lukt. Wil je de kans op succes vergroten, dan zou de ECB-rente nog iets omhoog moeten.

Deze column is 8 november jl. gepubliceerd in Dft.nl

De ECB faalt en blijft nog jarenlang falen
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.