1 december 2023 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

De ECB zal de Fed niet meer volgen

Normaal volgt de ECB de rentestappen van de Fed, maar nu zou het wel eens andersom kunnen zijn. De ECB gaat waarschijnlijk eerder de rente omlaag brengen dan de Fed, aldus Edin Mujagic.

Het ziet er sterk naar uit dat we in 2024 iets bijzonders mee zullen maken. Iets wat gevolgen zal hebben voor beleggers. Hoewel het geen monetaire wet is, is het een feit dat als het monetaire beleid gewijzigd wordt, de Amerikaanse Fed begint waarna de ECB volgt.

Zo was het de Fed die als eerste de rente kortwiekte naar 0%, die als eerste begon met het opkopen van staatsobligaties, die als eerste begon aan de laatste cyclus van renteverhogingen en die als eerste daar een eind aan maakte.

In al die gevallen volgde de ECB enige tijd later. Het lijkt er echter sterk op dat wanneer die twee banken beginnen met het verlagen van de rente, het voor de verandering niet de Fed zal zijn die de eerste stappen zet.

Wel of niet omlaag?

Vorige week schreef ik over een nieuw strijdtoneel tussen de centrale banken en de financiële markten. Terwijl centrale banken, zoals de Fed erop blijven hameren de rentes een lange tijd onveranderd zullen blijven, verwachten beleggers dat de rente eerder omlaag zal gaan.

Elke maatstaf voor wanneer de financiële markten de eerste renteverlaging zien, zoals de Fed funds futures, deed een behoorlijke stap naar voren. Beleggers achten inmiddels de kans behoorlijk groot dat het rentecomité van de Fed in maart 2024 al de rente zal verlagen.

Dé reden voor die gewijzigde verwachting is te vinden in de persoon van Christopher Waller, een lid van het rentecomité van de bank.

Confetti op de markt

Waller staat bekend als een monetaire havik, een centrale bankier die niet al te snel voor een renteverlaging pleit. Die havik zei echter dat de inflatie zich in de gewenste richting ontwikkelt en dat hij in toenemende mate ervan overtuigd raakt dat de Fed-rente voldoende hoog is om inflatie terug te krijgen naar 2%.

Alsof dat geen muziek in de oren van beleggers was, voegde Waller eraan toe dat als de inflatie de komende maanden blijft dalen, de Fed kan beginnen met het verlagen van de rente.

“Er is geen reden te zeggen dat we de rente hoog zullen houden,” aldus Waller. Die woorden zorgden voor confetti op de markten.

ECB zal verlagen

Met betrekking tot de ECB geldt echter dat beleggers er rekening mee houden dat die bank nog voor de Fed zal beginnen met het laten vieren van de teugels.

Waar de Amerikaanse economie nog steeds keurig groeit en het de vraag is of die zo zal afkoelen dat er een recessie te verwachten is in 2024, balanceert die van de eurozone op de rand van een recessie. De kans is groot dat wanneer we de groeicijfers voor het vierde kwartaal krijgen, die zullen laten zien dat een recessie gaande is sinds de zomer.

Ondertussen daalt de inflatie verder, zij het door nog steeds een sterk statistisch effect afkomstig uit de energiehoek. Die combinatie van (nagenoeg) geen groei en dalende inflatie zal, zo verwachten steeds meer beleggers, de deur voor de ECB open zetten om de rente te gaan verlagen.

ECB is eerder

De vergaderingen van de ECB en de Fed in januari komen te vroeg voor een renteverlaging maar die in maart niet, is de verwachting.

En aangezien het rentecomité van de Fed op 20 maart bij elkaar komt, kleine 2 weken ná de maartvergadering van het bestuur van de ECB (op 7 maart), zou het dus zomaar kunnen zijn dat we iets vrij unieks mee gaan maken, namelijk dat de volgende monetaire dans niet de Fed maar de ECB zal (in)leiden.

Deze column is 1 december jl. gepubliceerd in IEXProfs

De ECB zal de Fed niet meer volgen
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.