1 november 2023 | Door: Edin MujagićEdin Mujagić

Deflatie in Nederland? Onzin

Eerder deze week meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de Nederlandse inflatie -0,4% (of -1,0% volgens de Europese rekenmethode) bedroeg in oktober. Meteen daarop zag ik op veel plekken het woord ‘deflatie’ opdoemen; ons land zou voor het eerst in een zeer lange tijd met deflatie te maken hebben. Onzin!

Even afgezien van de invloed van de in de zomer van dit jaar gewijzigde rekenwijze om inflatie te berekenen: alleen omdat er nu een min voor het inflatiecijfer staat, betekent het niet dat Nederland te maken heeft met deflatie!

Eén zwaluw

Van deflatie is sprake als de prijzen aanhoudend, dus gedurende een langere periode, dalen. Die daling moet je dan ook wel zien op meerdere fronten. Kijken we door die bril naar het meest recente inflatiecijfer, dan zien we snel dat van deflatie geen sprake kán zijn. Immers, we hebben nu welgeteld één maand van een gedaald prijsniveau. Net zoals één zwaluw geen zomer maakt, maakt één maand van gedaald prijsniveau geen deflatie. Maar dat is niet alles.

Dat het prijsniveau in Nederland in oktober is gedaald, komt louter door de daling van het energiedeel ervan. En die daling komt voor een groot deel door het statistische, jaar-op-jaar effect (de vergelijking ‘energieprijzen nu ten opzichte van oktober 2022’ pakt namelijk gunstig uit).

Duurder eten

Zonder energieprijzen steeg het prijsniveau met 5,1 procent. Diensten waren 4,7 procent duurder dan een jaar eerder en eten 8,7 procent. Dat is gewoonweg niet te rijmen met 'Nederland heeft te maken met deflatie'. Immers, er is geen sprake van een aanhoudende daling van het prijsniveau én de daling is op één vlak te zien en zeker niet over een breed front.

En dan heb ik het even niet over het feit dat, als de inflatie op dezelfde manier berekend was geweest als dat het CBS deed tot aan de zomer van dit jaar, de geldontwaarding in Nederland in oktober 2023 zo’n 7 á 8 procent was geweest.

Deze column is 1 november jl. gepubliceerd in Dft.nl

Deflatie in Nederland? Onzin
Over de auteur

Over de auteur
Edin Mujagić

Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media.